Mjerač šećera moraju imati svi u Federaciji

- Kategorija: Zdravlje

Senzori za kontinuirano praćenje šećera u krvi skoro svakodnevno olakšavaju život dijabetičarima u našoj zemlji. Mjerač mnogi kupuju sami, međutim, skup je, ali bez njega je, kako kažu osobe koje se bore s ovom bolešću, nezamislivo teško. Naime, godinama unazad vode bitku s vlastima u BiH kako bi ovaj problem napokon bio riješen.

Novčana sredstva

Naime, kada su senzori registrirani na listi Agencije za lijekove BiH, doktorica Faika Mujanović-Glamočanin (SBB) uputila je inicijativu Parlamentu Federacije BiH koja je jednoglasnom odlukom usvojena pod nazivom „Za život s manje boli“.

– Vlada Federacije BiH donijela je odluku da se na listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i u preporučeni sadržaj prioritetnih programa uključe senzor za mjerenje glukoze u krvi i odašiljač. Međutim, u svojoj odluci „skinula“ je teret s Federalnog zdravstvenog zavoda i zadužila ministarstva zdravstva kantona da u saradnji s kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja osiguraju novčana sredstva – kazala je Mujanović- Glamočanin.

Dakle, Vlada je ponovo sve vratila na kantonalni nivo i, kako tvrde roditelji oboljelih mališana, inicijativa nije ispunila glavni cilj, a to je ista prava za sve oboljele na teritoriju cijele Federacije BiH. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja trebao bi finansirati odluku Federalnog ministarstva.

  • Beganović: Mjesečno 120 eura - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Beganović: Mjesečno 120 euraFOTO: FACEBOOK

Prioritetni program

– Ova inicijativa ne smije otići u zaborav. Osim toga što će osigurati bolji život oboljelim od ove bolesti, spriječit će komplikacije. Poslala sam dopis Vladi uz zahtjev da promijeni odluku i umjesto na listu prioritetnih programa stavi na listu preventivnih programa – istakla je Mujanović-Glamočanin.

Otac maloljetne djevojčice koja boluje od dijabetesa Adnan Beganović kazao je da je ovo borba za djecu, ali i sve ostale koji se bore s ovom bolešću.

– Mjesečno je za senzore potrebno oko 120 eura. Kada je dijete u parku, zovemo je svaki sat da izmjerimo šećer. Sa senzorom bi se moja djevojčica morala bockati jednom u 14 dana, a ovako skoro deset puta dnevno – istakao je Beganović.

Dodaje kako je cilj da prije svega svi na području Federacije imaju senzor.

Sprečava komplikacije

Beganović pojašnjava da je najbitnije da senzor sprečava komplikacije koje dijabetes prouzrokuje.

– Kupujemo ih pretežno vani, mada se sada mogu nabaviti i u BiH. Ne želimo da je nekome u Kantonu Sarajevu to dostupno, a u Zeničko-dobojskom, naprimjer, nije – kazao je Beganović.

Izvor: Avaz.ba

Facebook Comments