Šta se bijeli u gori zelenoj? Dokumentarno igrana predstava na sceni Teatra Kabare Tuzla

- Kategorija: Cooltura, Tuzla, U fokusu

Publika će imati priliku pogledati ovu dokumentarno-igranu, duo dramu rađenu po motivima Hasanaginice, u četvrtak 20.02.2020.godine s početkom u 19:30, na sceni Teatra Kabare Tuzla.

Ova predstava nije izvorna Hasanaginica koja je već poznata u našem društvu, nego je postavljena u jednu formu dokumentarnog teatra, koja govori o ženi, o njenom položaju u društvu i gdje je ona danas u ovom trouglu sistema, religije i tradicije, koja je baš izražena na ovim prostorima i u našem mentalitetu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte.

Predstava Hasanaginica se već dugo nije postavljala na našim prostorima. Publika će imati priliku da sa malo druge strane pogleda na priču o Hasanaginici, koja je rađena na drugačiji način i tako bolje razumije nju kao ženu.  

“Želim publici približiti ovaj oblik dokumentarnog teatra, koji je relativno novi na našim prostorima. Kroz ovo poznato djelo Hasanaginice lakše se može približiti publici ova forma, a i cijela njena priča”, izjavila je glumica predstave Sadika Kahrimanović.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad ispitnom predstavom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Indikativnu i tehničku podršku pružaju Jasmina Ibrahimović, Marija Novaković, Ermin Avdić i Denis Bajraktarević.

Predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?” rađena je po motivima djela sledećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić – a dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

Rezervacije ulaznica možete uraditi na facebook stranici Teatra kabare Tuzla i preuzeti ih na dan izvođenja predstave od 16 sati najkasnije 30 minuta pred početak predstave.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments