Predstava „Identitluk“ u nedjelju na repertoaru BKC-a Živinice

- Kategorija: BiH, Gdje Izaći, Pozorište, Tuzla, U fokusu

Predstava “Identitluk”, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru, u nedjelju (16.02.2020.) godine, s početkom u 19:30 sati, biće odigrana na Velikoj sceni BKC-a Živinice.

Predstava je nastala po motivima knjige “U ime identiteta”, Amina Maaloufa, a ulaz je besplatan uz obavezno preuzimanje ulaznica u Gradskoj biblioteci Živinice ili na biletarnici BKC-a, na dan izvođenja.

Po riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević, predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju, koji se izravno referira na Maaloufov esej “U ime identiteta”.

“Maaloufovu knjigu koristimo samo kao polazište, kao neki ferment za propitivanje tih pitanja, a zapravo smo željeli sebi postaviti jako konkretno pitanje, jako lokalizirano pitanje – šta nama danas u Bosni i Hercegovini znače i Maaloufove riječi i ideje koje on donosi, ali i problemi s identitetom kao takvi”, izjavila je rediteljica Tanja Miletić Oručević.

Predstava ima jak satirički naboj, a glavna namjera bila je da publici bude duhovita i zanimljiva. Centralna tema predstave je tema o kojoj se može puno govoriti, pogotovo u bosanskohercegovačkom društvu koje je usmjereno na ideološko shvatanje identiteta.

Igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Amela Kreso, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović, Ivan Skoko,

Režija: Tanja Miletić Oručević,

Dramaturgija: Dragan Komadina

Scenografija i kostimografija: Sabina Trnka

Glazba/muzika: Husein Oručević

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments