Ljubav jača od bolesti: Blizanac smršavio 30 kilograma da bi bratu donirao bubreg

- Kategorija: Pozitiva

Dalton Ingley je prije četiri godine otkrio probleme s krvnim pritiskom. Bio je zaposlen u firmi koja se bavi odvoženjem smeća. Na pregledu u Pennsylvaniji otkriveno je da pati od zastoja rada bubrega, a bolest je bila u odmakloj fazi.

Danas Dalton ima 29 godina i osjeća se savršeno. Ipak, teško da bi ozdravio da nije bilo njegovog brata Jamesa. U kritičnom razdoblju života dobio je upalu bubrega, što je bio uzrok prestanka rada organa.

“Prebacili su me u bolnicu jer su doktori sumnjali na moždani udar. Saznao sam da imam problema s bubrezima. Bio sam u čudu jer sam se do tada osjećao sasvim dobro. Nisam vjerovao da mi je život ugrožen, bilo mi je samo 26 godina”, navodi Dalton.

Daltonovi bubrezi su u aprilu 2017. godine prestali s radom i tada je prvi put otišao na dijalizu. Stanje se pogoršalo u januaru 2018. godine, kada je dobio upalu pluća. Napustio je težak fizički posao, a doktori su rekli da mora na transplantaciju, piše Unilad.

Tada se, na svu sreću, pojavio njegov brat James. Nije oklijevao da mu pomogne i odmah je bratu blizancu ponudio svoj bubreg za presađivanje.

“Nisam tražio da James donira organ. Jednostavno je želio pomoći”, kaže Dalton.

Nije sve bilo savršeno. James je imao višak kilograma, a glavni uslov za transplantaciju bio je smanjenje kilograma. Morao je smršavjeti oko 30 kilograma kako bi bio spreman za operaciju.

“Moj se život promijenio iz korjena. Želio sam pomoći bolesnom bratu pa sam doživio potpuni preobražaj”, kaže momak iz Oklahome.

Zdrave navike postale su njegova svakodnevnica. Spavao je duže, vodio računa o prehrani i počeo redovno vježbati. Transplantacija je uspješno napravljena, a Daltonu nakon operacije nisu bili potrebni lijekovi koji sprječavaju odbacivanje organa. Još uvijek se nije vratio na posao, ali nada se da će uskoro.

James nije sumnjao u uspjeh operativnog zahvata.

“To je bila prilika da učinim nešto dobro za svog bližnjeg, osobu s kojom sam odrastao. Napravio sam ono što bi svako na mom mjestu i ne postoji ništa ljepše od saznanja da sam bratu produžio život”, kaže James.

Izvor: Klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments