BiHBiznisLifestyleU fokusuVijesti

Spremate se za sezonski posao u inostranstvu? Evo šta sve trebate znatiProljeće je vrijeme kada inostranstvo, kao naprimjer susjedna Hrvatska, zove našu radnu snagu da idu raditi sezonski posao. Na poslovima kao što je turizam, ugostiteljstvo, prodaja u marketima i sl. treba da znate odmah na početku da nije sve tako savršeno.

Ljudi uvijek jedva čekaju da odu na sezonu, jer znaju da će ih tamo dočekati veliki novci, besplatan smještaj, besplatni obroci, život na moru, lijep zrak, visoke temperature… Ali nije sve onako kako izgleda.

Nije lako dočekati prvu platu, koja dođe nakon 45 prvih dana provedenih tamo, a džeparac koji ponesete sa sobom morate produžiti do tada.

Posao

Većina poslova koji se traže na sezoni su turizam i ugostiteljstvo. Morate odmah na početku biti spremni, ukoliko se ne družite s puno ljudi, da ćete tamo morati izaći iz svoje komfort zone i dnevno razgovarati sa barem 100 osoba. Računajte na to da vas svaki dan očekuje isti taj broj, nekad i veći ako je špica sa gostima, ali uvijek su to različiti ljudi. Obavezan je osmijeh na licu, čak i onda kada vam nije do toga. Uredna, ispeglana odjeća na vama uvijek mora biti. Morate poštovati strance mnogo više nego svoje, jer se ipak nalazite u tuđoj državi i ponekad odbijaju čuti vaš glas, vaše mišljenje kao što bi se to više cijenilo kada radite na svom, domaćem području, kao kod kuće. Ovdje ne govorimo o diskriminaciji bilo koje osobe, bilo kojeg državljanstva, spola i vjere. Samo budite spremni da pokažete svako vaše umijeće, da ste vrijedni i poštovanje ćete zaraditi samo tako. Jer da se razumijemo, njima trebaju radnici, i svi se trude da budu jako ljubazni. 

Smještaj

To sve zavisi od poslodavca. Možete dobiti sobu u hotelu s 5 zvjezdica, a možete dobiti sobicu s jedva jednim krevetom koji stane u nju i wc školjku odmah do kreveta. Zgrabite ranije sve bolje poslove koji se nude kako bi što bolje prošli. Uostalom ukoliko vam se nešto ne sviđa uvijek sa poslodavcem možete pregovarati ili eventualno otići negdje gdje je bolje. Posao na sezoni možete mijenjati uvijek. Nemojte da se patite, ako mislite da vrijedi ostati tamo radi novca. Ništa nije vrijedno vašeg zdravlja, vaših živaca, vaših suza. Sjetite se uvijek koliko vrijedite i da uvijek postoji nešto bolje.

Hrana

Neki poslodavci će vam nuditi tri obroka dnevno, doručak, ručak i večeru, a kod nekoga ćete dobiti samo dva, ali vjerujte da ima onih koji to obećaju, a onda na kraju ovisite samo o svom džeparcu jer neće da vam plate ijedan obrok. Opet sve zavisi od poslodavca. Ako ćete raditi u hotelu, osoblje jede odvojeno od gostiju, i većinom jede poslije gostiju, onu hranu koja ostane. Također, u pola sezone već kako su jače temperature, i kako prođe više od 30 dana, kolege se počinju mijenjati. Svi već imaju neki uhodani sistem i onda sebi dozvole da rade po svom. Tako da hrana može zavisiti od kuharovog raspoloženja i od toga gdje je proveo noć prije.

Kolege/prijatelji

Prijateljstvo nećete tek tako steći tamo, jer svi su došli radi jednog cilja i svi se samo za sebe bore. Možeš pronaći kolegu/kolegicu koji je malo bolji prema tebi od ostalih kolega, ali većinom samo ostaje na tome. Rijetkost je da sklopite kakvo prijateljstvo koje nakon sezone može potrajati godinama. Ukoliko bude kakav problemčić na poslu, zapamtite da će svaki kolega gledati da izvuče deblji kraj, koliko god on s vama poslije posla bio dobar. Unaprijed da znate, ne oslanjajte se ni na koga, i pazite s kim dijelite informacije kako o privatnom životu tako i o poslu. Pazite, jer zidovi imaju uši!

Novac

Kada nakon mukotrpnog rada od mjesec dana napokon osjetite novac u svom džepu, osjetit ćete veliki dio olakšanja ali i motivacije da ostanete što više tamo. Morate također znati da sezonske plate se baziraju na minimalnim platama u toj državi. Tako da nama inostrane plate mogu zvučati kao da su velike, ali kada počnete tamo da trošite svoju tek zarađenu platu na njihove cijene, onda nećete dobro proći. Budite razumni i odvojite sebi odmah dio onaj koji planirate ponijeti kući. Gledajmo realno, ako već imate plaćen smještaj i hranu, ne morate se onda toliko razbacivati s novcem. Naravno počastite se kada vam je to potrebno, ali znajte da kod kuće možete mnogo više potrošiti i plus uštediti nego tamo gdje odete.

Dobre strane sezonskog posla

Sa sezone ćete se vratiti apsolutno kao sasvim druga osoba od one kakvi ste bili kada ste otišli. Ovdje je ključno da to sagledate s pozitivne strane. Sezonski rad će vas mnogo više ojačati, jer ćete raditi stvari za koje ste možda mislili da nikada nećete raditi i za koje ste mislili da ih ne možete izdržati. Steći ćete visoki prag strpljenja, jer tamo ne možete tek tako pokazati svoje emocije nekome. Nikoga nije briga za vašim osjećajima. Vaš ponekada “lažni” osmijeh, će vas izgraditi u jaču osobu i mnogo ćete više cijeniti stvari koje će se kasnije dešavati u vašem životu. Više nećete ništa uzimati zdravo za gotovo. Steći ćete lijepe uspomene, novo iskustvo, vidjet ćete nova mjesta, upoznati razne ljude i vratiti se s punim džepovima i poklonima. 

Ukoliko planirate da odete ovo ljeto na sezonu, dobro promislite o tome nekoliko dana. Izbacite sve karte na stol i vidite s čime raspolažete. Od toga kakva ste vi osoba i koliko vi možete podnijeti u svom životu, do onoga šta trebate tamo da ponesete i s onim čime ćete se vratiti. Ako vam je ovo prva sezona koju idete raditi, pripremajte se već polako, jer proljeće je iza ćoška. To može biti vaša avantura života koju nikada nećete zaboraviti i godinama ćete je prepričavati. Ne gledajte to kao na korak koji ćete napraviti iz vedra neba, nego skupite sebi najbliže ljude i posavjetujte se. Možda vas opet i ovdje čeka nešto bolje, a možda je vaša sudbina izvan vaših granica. 

M. J.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button