Samo 30 posto žena u IT sektoru u BiH

- Kategorija: Biznis

Žene u BiH čine samo 30 posto u IT sektoru, kazala je koordinatorica Inicijative „IT Girls“ Sara Šaljić povodom 11. februara, koji su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

– Upravo je IT sektor, koji je posebno privlačan mladima, jedno od područja u kojem se oslikava nedovoljna zastupljenost žena. U ovoj oblasti svoje mjesto pronalaze stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti informacijskih tehnologija, matematike, fizike, psihologije, a žene čine tek 30 posto radne snage. No, statistike pokazuju da je sve veći broj žena koje upisuju ova usmjerenja. No, taj trend nije srazmjerno prisutan i u samoj industriji – navodi Šaljić.

Ona dodaje da uzroke za nejednaku zastupljenost žena treba, možda, prije svega tražiti u društvenim normama koje sputavaju djevojčice i žene da se opredijele za zanimanja u kojima mogu ostvariti svoj potencijal.

Globalno, žene su i dalje manje plaćene, rjeđe napreduju, dobivaju manje projekata i češće napuštaju karijeru u nauci od muškaraca.

Izvor: Avaz.ba

Facebook Comments