LifestyleTuzlaU fokusu

Kampanja ‘Bold & Gold’ kreativnim radionicama pruža podršku oboljelim od raka i njihovim porodicama
Udruženje ‘Pipol’ okupilo je djecu i mlade oboljele i izliječene od raka, članove njihovih porodica i porodica preminulih mališana s područja grada Tuzla na, prvoj u nizu, aktivnosti kojom će obilježiti 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Kampanja ‘Bold & Gold’ implementira se u okviru ‘I CANcer, WE CANcer’, kao dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD.

Tokom događaja organizirana je okupaciona kreativna radionica, a mališani su izrađivali čestitke koje će pokloniti mališanima na intenzivnom bolničkom liječenju. Održana je i radionica modeliranja balona.

Mališani su uživali i u zabavnoj muzičkoj radionici, koju su za njih organizirali vršnjaci iz muzičke škole. Voditeljica projekta Amra Saračević kaže da će taj projekt biti realiziran do kraja aprila, na području grada Tuzla.

“Kroz neformalna druženja roditelji oboljele i izliječene djece, kao i porodice prerano preminulih mališana razmjenjivali su iskustva, pružali jedni drugima podršku i ohrabrenje, posebno roditeljima koji su doživjeli nenadoknadivi gubitak djeteta”, naglasila je.

Posebnu radost priredili su mladi izliječeni od raka koji su zasnovali svoje porodice i dobili potomke. To je, kaže Saračević, dalo posebno ohrabrenje svim roditeljima čija su djeca još u procesu praćenja i na terapijama održavanja.

“U okviru kampanje ‘Bold & Gold’, bit će upriličene i brojne druge aktivnosti u zajednici s ciljem razvoja svijesti, empatije i solidarnosti prema toj grupi. To je, uz institucionalnu podršku, ključni preduslov za unapređenje njihovog društvenog položaja”, navodi organizator.

Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Izvor: TuzlanskiKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button