I Twitter u borbi protiv lažnih i manipulativnih objava

I Twitter u borbi protiv lažnih i manipulativnih objava

Nakon Googlea i Facebooka, Twitter je odlučio početi s označavanjem i uklanjanjem lažnih i izmijenjenih fotografija, audio i video zapisa kojima je namjera zavarati ljude.

Kompanija se našla pod pritiskom kako bi se spriječilo miješanje u američke izbore, javlja Guardian.

Iz Twittera su u utorak objavili da nova pravila zabranjuju dijeljenje izmišljenog i korigiranog materijala koji mogu nanijeti štetu. Materijal koji je mijenjan, a nije nužno štetan, vjerojatno će samo dobiti oznaku upozorenja.

Primjerice, po novim pravilima, video u kojem je usporen govor Nancy Pelosi, zbog čega se čini da nejasno priča, bit će označen ako ga netko podijeli nakon 5. ožujka, kad novi pravilnik stupa na snagu. Ako se dokaže da dodatno još nekome čini štetu, Twitter će ga ukloniti.

Takva odluka, naravno, otvara pitanja po kojim će se kriterijima određivati što potencijalno može, a što ne nanijeti štetu, i neki materijali će se sigurno naći u “sivoj zoni”.

Ovaj zadatak će biti izazovan i sigurno ćemo raditi greške pa vas molimo za strpljenje. Međutim, želimo to napraviti kako treba”, napisali su u službenoj objavi.

Googleov servis YouTube u ponedjeljak je pojasnio svoju odluku oko političke manipulacije, ponovivši da će zabraniti sve “deepfake” videe, odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba. I Facebook priprema nove sigurnosne smjernice vezane uz izbore.

Izvor: N1

Facebook Comments