Vijesti

AMERIČKE TVRTKE ZAKONE PROTIV LGBT POPULACIJE SMATRAJU OPASNIM PO GOSPODARSTVO


Sve veći broj velikih američkih korporacija udružuje se u protestu protiv saveznih zakona nauštrb LGBT populacije – od diskriminatornih zakona o posvajanju do odbijanja zdravstvene zaštite transrodnim osobama.

American Airlines, lanac hotela Marriott i proizvođač obuće Nike su među 36 tvrtki koje su ovaj tjedan istupile u javnosti protiv zakona izglasanog u siječnju u saveznoj državi Tennessee kojim se agencijama za posvajanje djece dopušta odbijanje LGBT parova na temelju vjere.

-Tražimo da zastupnici više ne donose zakone kojima su meta LGBT osobe – objavile su tvrtke među kojima su i Amazon. Dell i zračna luka Nashville.

  • Mjere koje signaliziraju da savezna država nije dobrodošla za sve riskiraju naš kolektivni ekonomski uspjeh – ističe se u saopćenju, dodajući kako su posjetitelji 2018. u toj državi potrošili više od 22 milijarde dolari.

Gotovo polovica homoseksualnih osoba u SAD-u nije zaposleno

Glasnogovornik religioznog guvernera Tennesseeja Billa Leea, nije još odgovorio na zahtjev za komentarom. Ranije je rekao kako zakon štiti vjerske slobode.

Sve veći broj kompanija različitost smatra dobrim za poslovanje, a ankete pokazuju da inkluzivne tvrtke bolje stoje financijski, privlače potrošače koji mare za jednakost te im je jednostavnije privući i zadržati talente.

Usprkos tome, gotovo polovica homoseksualnih i transrodnih osoba u SAD-u nije zaposleno, tvrdi lobistička skupina Human Rights Campaign. Dodaje kako je u 30 od 50 američkih saveznih država diskriminacija po seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu legalna.

Zakon o jednakosti, koji bi pružio zaštitu na državnoj jedinici, čeka na glasanje u Senatu s republikanskom većinom gdje će vrlo vjerojatno biti odbijen.

Zakoni protiv LGBT populacije

Deseci zakona protiv LGBT populacije na čekanju je na saveznoj razini. Među njima su zabrana transrodnim atletičarima u saveznoj državi Washington da se natječu na temelju svog rodnog identiteta ili onaj u Južnoj Karolini kojim bi se doktorima koji liječe transrodnu djecu oduzela dozvola.

Todd Sears, promicatelj inkluzivnih poslovnih praksi, tvrdi kako su savezni zastupnici ohrabreni od 2017. zbog konzervativaca na visokim položajima poput predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea, dugogodišnjeg protivnika prava homoseksualaca.

S druge strane, mnoge korpporacije su stale uz LGBT populaciju, nakon desetljeća pro-LGBT mjera koje su uključivale i legalizaciju gay brakova 2015., pod predsjednikom Barackom Obamom.

Izvor: Hayat.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button