Zanimljivosti i zabava

Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa sedam dana prije svihUmjetna inteligencija jedne kanadske kompanije predvidjela je epidemiju koronavirusa barem sedam dana prije ostatka svijeta te upozorila klijente te kompanije da izbjegavaju Wuhan u Kini.

Ako je prevencija recept za izbjegavanje potencijalno opasnih i smrtonosnih epidemija, poput epidemije koronavirusa koji se svijetom proširio iz kineskog grada Wuhana, onda je jedna kanadska kompanija očito dobro odradila taj posao jer je njihova umjetna inteligencija upozorila njihove klijente da izbjegavaju Wuhan danima prije negoli su to učinili američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Umjetna inteligencija kanadske kompanije BlueDot bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vijesti, mreža za bolesti biljaka i životinja te službena priopćenja kako bi nakon toga donijela svoju prognozu, piše Zimo.co.

Uzevši sve to u obzir umjetna inteligencija kompanije BlueDot upozorila je klijente te tvrtke da izbjegavaju mjesta poput Wuhana još 31. decembra. To je 10 dana prije nego što je isto učinila Svjetska zdravstvena organizacija i sedam dana prije nego što je to učinio američki CDC.

Korištenje umjetne inteligencije nije novost u zdravstvenom sustavu, a primjer iz navedene kanadske kompanije jasno pokazuje kakve prednosti to nosi. Od novog koronavirusa umrlo ukupno 259 ljudi a zaraženo je skoro 12 hiljada osoba u svijetu.

Gui Yi'en, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu u Wuhanu, kaže da bi broj zaraženih mogao doseći vrhunac 8. februara te nakon toga početi slabjeti.

Izvor: Radiosarajevo.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button