Lifestyle

Volite komplimente ali ne znate kako odgovoriti na njih? Evo šta ne trebate raditi

Ako vam se zna dogoditi da ste pretjerano skromni i teško vam je primiti kompliment, donosimo vam pet rečenica koje biste trebali pokušati izbjeći sljedeći put vam kad netko udijeli lijepu riječ.

1. Stvarno? Mislim da sam rekla ‘kao’ sto puta tijekom prezentacije.

Kada tražite dodatni kompliment, šaljete poruku da niste sigurni u svoj rad. Vjerujte da ste zaslužili pohvalu i pri tome nemojte odmah spominjati neku negativnost o sebi, primjerice određenu grešku ili propust. Na kompliment reagirajte uvijek jednako. Nasmiješite se i recite “hvala”.

2. Ma, to nije istina.

Kada vas netko podsjeća kako ste super, to je poput prijateljskog poklona koji je teško odbiti. Ako ne znate kako reagirati ili umanjujete kompliment, tada drugoj osobi šaljete poruku da ne poštujete njihovu procjenu i mišljenje koja vam je dala. Negiranjem komplimenta kao da govorite ”ti si u krivu” umjesto ”hvala”.

3. Samo sam slijedila recept.

Iako biste najradije odmah prešli na drugu temu razgovora, budite svjesni svojih kvaliteta. Kompliment je podsjetnik na nešto što ste dobro učinili i trebate ga naučiti primiti s osmijehom na licu.

Ako je pohvala na račun kuhanja, sigurno ste utrošili vrijeme na proučavanje recepta i pripremu kako biste skuhali fino jelo. Preuzmite zasluge za svoj trud umjesto da umanjujete svoj uspjeh.

4. Moja se djeca ne ponašaju ni približno lijepo kao tvoja.

Oduprite se porivu da odmah uključite lijepu riječ u nelagodnim situacijama. To može zvučati neiskreno. Na kompliment reagirajte prirodno, a nemojte ga udijeliti automatski kako biste skrenuli pažnju sa sebe.

5. Nesuvisli govor

Ako vam na večeri netko udijeli komplement kako lako sklapate prijatelje jer ste jako komunikativni i simpatični, a vi zatim samo nastavite brbljati, to može aludirati na činjenicu da mislite kako ne zaslužujete taj kompliment. Nemojte govoriti mnoštvo drugih riječi u tom trenutku, već jednostavno zahvalite na komplimentu.

Izvor: N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button