BiHTuzlaVijesti

Tuzla: Uvedene nove Odluke o kućnom redu – Evo šta je sve zabranjeno

Dragi građani Tuzle, na istresanje stolnjaka kroz prozore i balkone nakon razvlačenja pite možete zaboraviti.

Oni koji su navikli sa svojih balkona i prozora bacati hljeb i hraniti golubove misleći da čine dobro djelo, više to ne smiju raditi. Trebaju imati na umu javno dobro i činjenicu da ne samo što ne hrane golubove nego hrane i pacove, miševe koji se nakote u blizini zgrada.

Samim tim narušavaju se higijenski uvjeti kako javnog dobra tako i zdravlja stanovništva. Detalje nove Odluke o kućnom redu, šta smijete, a šta ne, donosimo u nastavku. Zabranjeno je:

Možda će Vas zanimati i:
  • Postavljanje antena na prozore i fasade okrenute prema javnim površinama
  • Isprašivanje i zračenje predmeta na prozorima, balkonima, lođama
  • Izbacivanje smeća, otadaka kroz prozor, kao i bacanje hrane radi hranjenja golubova i drugih životinja
  • Bacanje otpadaka u lavaboe, kade i druge sanitarne uređaje
  • Pripremanje jela na roštilju na balkonima, terasama i lođama
  • Od 16:00 do 18:00 u zgradi mora vladati mir, kao i od 22:00 do 06:00 sati narednog dana
  • 24 sata ranije najaviti posebne događaje koji podrazumijevaju narušavanje kućnog mira
  • Parkiranje vozila ispred ulaza u zgradu i na požarnom putu oko zgrade

Nerijetko u zajedničkim prostorijama stanari nailaze na vrećice sa smećem, lift koji smrdi na urin, razbijena stakla na ulaznim vratima, kutije u kojima su sklonjene životinje sa ulice. Ovo je samo mali opis većine stambenih zgrada u kojima život dijeli nekada i na stotine stanara.

Iako svi koristimo zajedničke prostorije, prolazimo oko ili pored zgrade, očigledno da se ne libimo da ih zatrpavamo smećem. Neko bi rekao „sve je to odraz naše kulture“. Zbog toga nas država mora učiti kulturi, ponašanju u zajedničkim prostorijama.

Kantonalni zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade propisao je kako se treba odnositi prema javnom interesu ali i kakav treba biti odnos između etažnih vlasnika i upravitelja, stanara.

Gradsko vijeće Tuzla krajem 2019. godine donijelo je Odluku o kućnom redu u stambenim zgradama. Etažni vlasnici imaju obaveze i odgovornosti, baš kao i upravitelji.

„Znate kako nam izgledaju fasade. Dužni su da čiste krovove od snijega, ledenice. U zimskom periodu bili ste svjedoci da su ledenice bile po dva metra debljine, po 30-40 cm koje stvarno ugrožavaju život prolaznika i stanara te zgrade. Međutim, svijest etažnih vlasnika koji žive u tim zgradama je da će neko drugi umjesto njih to očistiti.“, rekao je Sead Mustajbašić, Služba civilne zaštite Grada Tuzla.

Samo u posljednjih 20 dana Civilnoj zaštiti Grada Tuzla prijavljeno je 200 stanara koji krše Odluku o kućnom redu. Uglavnom je riječ o žalbama stanara za neplaćanje naknade, žalbe zbog curenja vode i slično.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem ove odluke vrši nadležna gradska služba. Ukoliko se pobunite i pozovote na kućni red koji se mora poštovati, morate znati i kome se možete obratiti.

Komunalnoj gradskoj inspekciji možete se obratiti ako neko od stanara baca hljeb i smeće iz stana, drži nedozvoljene stvari na balkonima, otpadanje fasada. MUP obavijestite ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Ukoliko sumnjate da komšija pregrađuje stan i ruši zidove koje ne bi smio rušiti, prijavite građevinskoj inspekciji. Ako mislite da se vaš komšija ne pridržava propisa o držanju životinja kontaktirajte veterinarsku inspekciju Grada Tuzla. Mada je Odluka jasna, koliko se poštuje najbolje znaju oni koji žive u zgradama ili objektima kolektivnog stanovanja.

„Ova oblast po meni nije još uvijek zaživjela u praksi, niti realizacija, niti provođenje odredaba ovog zakona. Ali to moramo prihvatiti jer Zakon sva pitanja uređuje na drugačiji način od onoga kako je bilo uređeno prije rata. Vjerovatno je to jedan od razloga zašto se ljudi još nisu dovoljno edukovali, niti navikli da svoja postupanja usklade sa odredbama ovog zakona.“, rekao je Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Kazne za one koji krše kućni red kreću se od 50 do 350 KM. Iz Gradske službe civilne zaštite tvrde da još uvijek nisu započeli sa kažnjavanjem, još uvijek građanima šalju upozorenja. Ukoliko niste informisani o novoj Odluci o kućnom redu, Upravitelj je istu dužan da postavi na oglasnu ploču zgrade u kojoj živite.

Izvor: Tuzlanski.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button