Sretan rođendan Facebook – Pogledajte kako je Facebook izgledao prije 16 godina (FOTO)

Sretan rođendan Facebook – Pogledajte kako je Facebook izgledao prije 16 godina (FOTO)

Facebook je danas multimilijarderska tvrtka. Njen osnivač je 35-godišnji Mark Zuckerberg, koji ima procijenjenu vrijednost od 77,8$ milijardi dolara.

Svaki mjesec, oko 2,5 milijardi korisnika loguje se na ovu društvenu mrežu, što dovodi do porasta prihoda od 25 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Zuckerbergova tvrtka, nesumnjivo je jedna od vodećih tehnoloških tvrtki, ubraja se među Velikom četvorkom zajedno s Amazonom, Appleom i Googleom. Diplomac s Harvarda, Zuckerberg zajedno s nekolicinom svojih prijatelja došao je na ideju za platformu za društvene mreže prije 16 godina.

Društvena mreža osnovana je 4. februara 2004. u Zuckerbergovoj studentskoj sobi na Harvardu i od tada je ostvarila nezamisliv uspjeh privukavši nekoliko milijardi korisnika koji platformu koriste za razmjenu informacija i povezivanje. Ono što je započelo kao alat studentima za sveučilište da se povežu i komuniciraju jedni s drugima, sada je globalni fenomen, čak je snimljen i nadahnjujući film pod nazivom The Social Network, koji je dobio 3 Oscara .

Tada je velika konkurencija Facebooku bio MySpace. U roku od 24 sata kako je nastao ‘The Facebook’, kako prijavilo se 1.200 studenata s Harvarda.

Zuckerberg je brzo proširio Facebook i na ostala sveučilišta u Bostonu, zatim na sve škole Ivy lige i na kraju na sve američke koledže. Brzo se proširio na čitav svijet, a prvo jedošao i do Velikue Britanije. Do oktobra 2015. Mark je iz nazivao izbacio ‘The’, i ostalo je samo Facebook .

U 2020. godini teško je zamisliti svijet bez njega i većina nas nekoliko puta dnevno bez ikakve obaveze uđe na Facebook samo da skroluje news feed. Facebook ima jedan osnovni opći koncept  a to je biti u kontaktu s ljudima.

Međutim, u svojim ranim danima nije bilo news feeda, nije Messengera, ali bila je zato dobro poznata opcija svima a to je “bockanje”. Neki su čak razgovarali preko poruka koje su se kačile na zid na profilma. Sama stranica imala je bezbroj redizajna, a verzija koju danas vidimo gotovo je neprepoznatljiva za ljude koji su je vidjeli prvi put 2004. godine.

Vraćamo vas u period 2004. godine da vidite kako je Facebook prije izgledao i kako se godinama mijenjao…

2004.

2005.

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

2012.

2014./2015.

Facebook Danas.

 

Facebook Comments