BiHBiznisU fokusu

Srednjoškolci iz Visokog osvojili treće mjesto za kontrolu potrošnje električne energije u domovima

Na Burch univerzitetu je sredinom januara održano “Start me Up” takmičenje na kojem su četvorica srednjoškolaca iz Visokog osvojila treće mjesto.

Oni su osmislili novi način kontrole potrošnje struje u domovima. Ejub Šabić, Armin Omanović, Omar Konjičanin i Ammar Skopljak su četiri srednjoškolca iz Visokog, a prijavili su se na takmičenje kao tim Smart Circuit Breakers (SCB).

Kako je ispričao Ejub Šabić, ideja o projektu se pojavila prije dva mjeseca, jer su došli do podatka da su u SAD-u najveći uzrok požara loše električne instalacije. Dodao je da su takvi požari najčešće nečujni i brzi i da je smrtnost od njih veća od 50 posto. Kako bi svoje slobodno vrijeme korisno proveli, odlučili su pronaći rješenje kako bi prije svega zaštitili krajnje korisnike i olakšali im svakodnevni život.

“Mi smo zamislili da već postojeće električne osigurače učinimo pametnim kako bi potrošnju električne energije potrošači mogli kontrolisati s jednog mjesta putem aplikacije, a da bi prije svega zadržali svoju prvobitnu funkciju. Dakle, naš projekt mijenja standardne automatske električne osigurače i na taj način svim našim kupcima daje sljedeće benefite: veća sigurnost električnih vodova i potrošača, bolji uvid u potrošnju električne energije, aplikacija koja vas upozorava na uključene uređaje koje ste zaboravili, kao i alert sistem u slučaju nevremena, manjeg napona koji dolazi iz mreže, itd.”, pojasnio je Ejub Šabić.

Nakon osvojenog trećeg mjesta na Burchu, ova četiri mlada inovatora osvojila su ulaznu kartu za SDG Business Week 2020 u organizaciji UNDP-a, konferenciju koja će se održati u maju u Sarajevu. To će biti prilika da svoje ideje predstave investitoru, a kako nam je Ejub ispričao, u veoma kratkom vremenu su uspjeli osigurati prostorije u kojima će dalje razvijati proizvod i njegove dijelove.

“Školski profesori su nam pomogli dalje razraditi ideju i skrenuti nam pažnju na šta trebamo paziti prilikom pravljenja prototipa ili finalnog projekta. Također, najveću podršku nam pruža Univerzitet Burch, gdje smo za sada osim stipendije osvojili pravo na korištenje prostorija u Burch Startup inkubatoru, kao i mentorstvo profesora s istog univerziteta. Mi za sada planiramo izraditi potpuno funkcionalan prototip, ali s obzirom na to da je riječ o elektroničkim sklopovima i uređajima koji su skupi, kako bismo sve to uspjeli, potrebna nam je finansijska pomoć”, ispričao je naš sagovornik.

Za realizaciju projekta ovi mladi ljudi trebaju oko 5.500 KM. Kako bi uspjeli skupiti navedeni novac i svoj projekt predstaviti investitorima, pokrenuli su donacijsku platformu. Ukoliko želite doprinijeti, to možete učiniti putem linka klikom OVDJE.

Izvor: Klix

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button