BiH

Državni službenici prijete štrajkom, traže povećanje plata za 10 posto










Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH obratio se Vladi FBiH za pristupanje pregovorima za utvrđivanje osnovice i boda za budžetsku 2022. godinu.

“Prema informacijama koje je dobio Samostalni sindikat, Vlada FBiH je uputila resornim ministarstvima prijedlog Nacrta budžeta za 2022. godinu s istom visinom osnovice od 330,00 KM. Odredbama Granskog kolektivnog ugovora tačno je preciziran postupak utvrđivanja osnovice i boda za 2022. godinu, koji nije ispoštovala Vlada Federacije BiH”, saopćili su.

Možda će Vas zanimati i:

S obzirom na to da nisu održani pregovori s reprezentativnim sindikatom u vidu potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju osnovice za narednu godinu, dodaju, te kažu kako ovim putem pozivaju Vladu FBiH na čelu s premijerom i resornim ministarstvom finansija, za hitno održavanje pregovora, radi utvrđivanja visine osnovice za 2022. godinu.

“Naime, na nivou Federalnog budžeta je blizu 6.900 uposlenika, između ostalog zatvorskih policajaca-stražara kazneno-popravnih zavoda FBiH oko 1.000, sudskih policajaca FBiH 800, uposlenika FMUP-a 900, 300 uposlenika FUCZ-a (deminera), 1.200 uposlenika Porezne uprave FBiH, 1.300 uposlenika ministarstava u Vladi FBiH, agencija, zavoda i dr. S obzirom na povećanje troškova života, Samostalni sindikat je aktom predložio nakon 11 godina usklađivanje osnovice ili boda za 10 posto”, kažu oni.

Navode da, u slučaju da Vlada FBiH donese jednostranu odluku bez usaglašavanja sa sindikatom, najavljuju proteste i generalni štrajk svih uposlenika koji su na budžetu Federacije BiH.

“Samostalni sindikat u skladu s dosadašnjom saradnjom vas poziva prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti sindikata, da u periodu od 13. do 16. decembra 2021. godine održimo pregovore, kako bi u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH i Granskim kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti Federacije BiH izvršili usklađivanje osnovice i boda za 2022. godinu i time ispoštovali zakone i odredbe Kolektivnog ugovora te zaustavili održavanje protesta, generalnog štrajka i tužbi za novčana potraživanja”, zaključili su oni.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button