Lifestyle

Genijalan trik da lako i brzo utonete u san i riješite se nesanice zauvijek
Koliko često imate nesanicu? Uzrok toga je najjčešće povezan sa nekim problemom, kao što su bol, stres, preopterećenost mislima ili neko medicinsko stanje.

Da li ste nekada pokušavali da zaspite, a misli su navirale bez prestanka. Svaki put kada pogledate u sat i izračunate koliko vam je ostalo dok alarm ne zazvoni, dobijete blagu anksioznost koja vas još više odvlači od sna.

Kvalitetan san neophodan je za fizičko i mentalno zdravlje, metabolizam, koncentraciju, raspoloženje, ali užurbani način života često čini da budemo preopterećni.

Najgore što možete uraditi kada pokušavate da zaspite jeste planiranje obaveza za naredni dan. Pri pokušaju spavanja, treba da se odvojite od užurbane svakodnevice, pokušate da potpuno oslobodite um od bilo kakvih misli, zatvorite oči i prepustite se isceljujućem odmoru.

Nažalost, to nam ponekad ne polazi za rukom, pa iako smo neverovatno iscrpljeni, nesanica postaje nepobjediva.

San je stanje u kojem gubimo pripravnost, pa se tako u prahistorijskom dobu vjerovalo da je trenutak kada utonemo u san znak da nema opasnosti na vidiku i da možemo potpuno da se opustimo.

Postoji nekoliko trikova i tehnika koje se preporučuju za pobjedu nesanice. Dobro poznato je brojanje zvijezda ili ovčica, slušanje audio bajki ili opuštajuće muzike.

Ali postoji jedan provjeren način koji je otkrio kognitivni naučnik Luc Beaudoin sa kanadskog Univerziteta Simon Fraser.

Njegova tehnika zasniva se na fokusiranju na abecedu ili azbuku. To nije klasično nabrajanje slova, već za svako slovo zamislite neki pojam koji vas smiruje i dozvolite da vam te slike prolaze u mislima.

Na primjer, za slovo M zamislite mirno more, za slovo Z za mislite nebo prepuno zvijezda, neka vas slovo S podsjeća na zalazak Sunca… I tako nastavite sve dok ne zaspite.

Iskustva pokazuju da ova tehnika pomaže da lako i brzo utonete u san. Takođe vas zabavlja i opušta, pa samim tim može privući i lijepe snove.

Probajte!

Izvor: Radio SarajevoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button