BiHSvijetVijesti

Preko 17 hiljada viza izdato za Njemačku protekle godine: Ove se očekuje još više

Njemačko ambasada u Sarajevu je u 2019. godini izdala 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u usporedbi s godinom ranije.

Iako je broj zainteresiranih za odlazak i rad u Njemačkoj u porastu, iz ambasade te zemlje u Sarajevu nisu precizirali koliko je zahtjeva za vizu predano u prošloj godini, kao ni to koliko ih je odbijeno.

Trend rasta predanih zahtjeva za vizu očekuje se i ove godine. Mnogi nezaposleni građani s ovih prostora iščekuju 1. mart, kada će u Njemačkoj stupiti na snagu novi Zakon o doseljavanju kvalificirane radne snage, koji bi trebao otvoriti mogućnosti za dobivanje vize radi zaposlenja osobama s visokom školskom spremom, te prvi put i onima sa srednjom stručnom spremom, javlja BHRT.

Možda će Vas zanimati i:

Iz njemačke ambasade u Sarajevu su kazali kako Zakon o doseljavanju stručne radne snage otvara nove puteve i mogućnosti za kvalificirane radnike, kao i za one koji namjeravaju to postati, te svoju profesionalnu budućnost vide u Njemačkoj.

Navode i kako mladi ljudi s dobrim znanjem njemačkog jezika i diplomom završene njemačke škole u inostranstvu ili pristupnicom visokoškolskim ustanovama mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu do maksimalno šest mjeseci u svrhu traženja mjesta za obavljanje stručnog obrazovanja.

“U IT-sektoru također ima promjena. IT-stručnjaci sa odgovarajućim radnim iskustvom mogu ubuduće pod određenim uvjetima i bez formalne diplome (VSS) doći u Njemačku”, pojasnili su iz njemačkog diplomatskog predstavništva, a navode kako će Ambasada u svakom pojedinačnom slučaju detaljno morati razmotriti može li odobriti vizu. “Sistem za zakazivanje termina njemačke ambasade u Sarajevu je svima dostupan. Nije potrebno angažirati agencije za rezervaciju termina. Preko agencije nećete ranije dobiti termine niti će vam se dodijeliti izvanredni termini”, poručili su iz Ambasade dodavši kako oni ne surađuju s agencijama za vize.

U Njemačku je posljednjih godina radi zaposlenja otišao veliki broj građana zemalja regije. Prema posljednjim procjenama Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno oko 1,3 miliona radnih mjesta, zbog čega je ta zemlja odlučila olakšati uvoz kvalificiranih radnika iz zemalja izvan EU-a.

Izvor: Oslobođenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button