BiHLifestyleZaštita okoliša

Vratio se iz Njemačke i napravio turistički raj: Kajem se što sam ikada otišao (FOTO)
Ibrahim Agarević u Bosanskoj Kostajnici na Uni ima sagrađena četiri bungalova pod imenom Piralo.

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“.

Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa je onog momenta kada je otišao u penziju, napustio Njemačku i vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Tu njegovu odluku mnogi smatraju suludom, ali Ibrahim, kako kaže, nije se nimalo pokajao.

“Takvu odluku sam donio najviše zbog djece. Nisam htio da čekam da napune 18 godina, kada bi postali punoljetni i vlasnici vlastitih pasoša, već sam ih uhvatio za ruke i rekao: Idemo za Bosnu, da napravimo nešto lijepo i korisno. Da im pokažem i dokažem da i u BiH ima posla, ima nafake, da se može uspjeti ako neko to zaista i želi. Stariji sin mi se dole preporodio. Često ima posjete njegovih prijatelja iz Njemačke, a ovih dana kod njega je njih desetak došlo, pa putuje sa njima od Sarajeva do Mostara, pokazuje im ljepote naše države”, priča nam Ibrahim.

On u Bosanskoj Kostajnici na Uni ima sagrađena četiri bungalova pod imenom Piralo, moderno opremljena sa 24 ležaja.

Uskoro planira i gradnju hotela sa restoranom i moderno opremljenim sobama.
O bungalovima Ibrahima Agarevića već se uveliko pročulo, pa su mu tako gosti bili i poznata estradna imena poputa Hanke Paldum i Enesa Begovića.

“Naši bungalovi su otvoreni tokom cijele godine, a najviše gostiju imamo iz Evrope, valjda su prepoznali taj naš kvalitet, komfor i uvijek svježu, zdravu hranu. Pretežno nam dolaze Nijemci, a imamo dosta gostiju iz Sarajeva i Zenice. Valjda se reklama od usta do usta širi munjevitom brzinom. Na Bookingu imamo ocjenu 9,9, što samo po sebi dovoljno govori. Evropljane dovodimo u Bosansku Kostajnicu, a svi ti stranci ne mogu da se načude prirodnim ljepotama BiH, zelenilu, netaknutoj prirodi, našim rijekama. Mislim da su ti bungalovi jedna velika priča za turizam same BiH. Treba još da kažem da smo napravili i veliki autokamp. A ja sam ovim poslom dokazao da se i u BiH može veoma dobro raditi, uspjeti i imati sretan i idiličan život. Čovjek mora samo da ima ideju, ali i volju i želju da je realizuje. Sin i kćerka mi mnogo pomažu, a oboje su fakultetski obrazovani i nisu se nijednog momenta pokajali zbog moje odluke o povratku u BiH. Sin radi projekte, a kćerka dizajn,” nastavlja on.

Na pitanje da li se barem nekad pokajao što se vratio u BiH, Ibrahim je odgovorio:

“Ma nema tu kajanja. Pokajao sam se bio što sam svojevremeno došao u Njemačku. Čak nisam imao ni problema sa papirologijom u BiH. Moram da kažem, sada ovako javno, da sam čak od Ministarstva turizma Republike Srpske dobio ‘grant sredstva’. Dobio sam besplatna poticajna sredstva. Imao sam samo problema sa ljudskom ljubomorom. Naš narod će ti sve oprostiti samo uspjeh neće, a tu mislim kako na prijatelje tako i na rodbinu.”

 

Izvor: Oslobođenje.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button