Arhiva

Sjećanje na Haseta: Legende ne umiru
Na današnji dan 24. januara 1933. godine u Sarajevu je rođen legendarni Asim Ferhatović Hase, koji je preminuo u noći s 24. na 25. januar 1987. godine.

Hase je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera u historiji. Član FK Sarajevo bio je od 1948. godine, a debi u bordo dresu imao je 1952. godine protiv Zagreba.

Možda će Vas zanimati i:

U sezoni 1963./1964. bio je, sa devetnaest pogodaka, najbolji strijelac tadašnje Prve lige Jugoslavije.

Bio je član generacije Sarajeva koja je 1966./1967. godine osvojila prvenstvo Jugoslavije.

Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova. Uprkos tome što je u to vrijeme bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je samo jednu utakmicu.

Više puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine.

Za njega su vezane brojne legende. Pričalo se kako je predriblao petoricu igrača i golmana, došao do gol-linije, okrenuo se prema selektoru, koji ga nije volio, i nabio loptu u polje i rekao treneru: “E, haj’ ga sad ti daj!”

Također, postoji priča kako je u gradskom derbiju slomio stativu od siline udarca. Njegovi potezi prepričavali su se danima.

Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radioreportera Mirka Kamenjaševića s jedne utakmice: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Asim Ferhatović preminuo je u noći s 24 na 25. januar 1987. godine u rodnom Sarajevu. Olimpijski stadion Koševo danas nosi ime “Asim Ferhatović Hase”.

Također, FK Vratnik svake godine organizira tradicionalni malonogometni turnir u čast ovog velikana.

Izvor: Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button