ArhivaLifestyleU fokusu

Prije tačno pet godina napustio nas je legendarni Kemal Monteno
Antologijske pjesme legendarnog Kemala Montena danas više nego drugih dana odjekuju radio i TV stanicama širom regije, podsjećajući na lik i djelo sarajevskog velikana koji nas je napustio prije pet godina.

I dok će mnogi reći “sjetimo ih se od godišnjice do godišnjice”, drugi ne daju dići ruku na neprolaznu ljubav između Kemice i Sarajeva.

Kemal Monteno napustio nas je 21. januara 2015. u 67. godini zbog komplikacija koje su ga pogodile nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici. Dugo se nagađalo s kakvom bolešću se Monteno borio nakon povlačenja sa scene, dok njegova porodica nije otkrila o čemu je riječ posljednjih dana njegovog života. Ni ovog dana Kemalovi najbliži nisu željeli govoriti mnogo. Kratko su nam kazali da “nisu za komentarisanje”.

Jedan onih koji se uvijek rado prisjete Keme je bh. novinar, publicista i muzički kritičar Amir Misirlić. Nakon njegove smrti govorio je da Monteno ostaje vječita zadaća za sve ljude koji će istraživati muziku na ovim prostorima. To je čovjek, kaže, koji je sebe ugradio u Sarajevo.

“I Sarajevo i Kemo su jedni drugima dali mnogo toga. Ali, nije to neka trgovina pa da kažemo kako ćemo staviti stvari na jedan i na drugi tas. To je međusobna ljubav u kojoj nekad ne trebamo biti baš sitničavi i vagati koliko smo jedni drugima dali. Nekada sam bio razočaran što na prvu godišnjicu njegove smrti nismo imali veliki koncert kao Zagreb što je napravio, ali to smo naprosto mi. Mi se na takav način opraštamo i odužujemo našim velikanima. Nismo navikli ni da budemo pretjerano patetični”, govori Misirlić.

Za proslavljenog bh. kantautora često su govorili da je bio čovjek koji je uvijek vodio dinamičan i aktivan život. Do zadnjih atoma snage ostao je vjeran svojoj publici s kojom se posljednji put susreo 2014. godine kada je u Beču održao svirku zajedno sa svojim prijateljem Radetom Šerbedžijom. Monteno je i u martu 2013. imao koncert u austrijskoj prijestolnici, u dvorani Etap Event.

Koliki je bio njegov entuzijazam za muzikom govori i činjenica da je panirao koncert 8. marta u Beogradu, odmah nakon izlaska iz bolnice. Ipak, nije sve išlo po planu muzičkog velikana.

Nedugo nakon koncerta u Beču podvrgnut je transplantaciji bubrega. Komplikacije su uslijedile u decembru zbog čega je Monteno bio prisiljen otkazati novogodišnji koncert u Španiji. Njegova teška borba okončana je na današnji dan u zagrebačkom Kliničkom centru Rebro.

Posljednji put pred sarajevskom publikom Monteno je pjevao u novembru 2012. godine u dvorani Zetra, zajedno sa Goranom Bregovićem, Dinom Merlinom, Zdravkom Čolićem, Radetom Šerbedžijom i drugim zvijezdama regije.

Legendarnog Montena danas se najčešće sjete upravo njegove Sarajlije. U septembru prošle godine Grad Sarajevo organizirao je događaj i druženje “Pismo prijateljima” u čast sarajevskih velikana, Montena i Davorina Popovića.

“Želimo stvoriti paradigmu sjećanja na naše suvremenike koji su postali simbolima našeg grada. Ovo je samo jedan mali znak pažnje, sjećanje na dva velika umjetnika koji su obogatili živote generacija”, kazao je tom prilikom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

U augustu 2019. Sarajevo se još jednom sjetilo Montena kroz izložbu posvećenu njegovom životu i djeloma. Autorica izložbe Amina Abdičević rekla je da je njena postavka poklon glavnom gradu BiH.

“Kemal Monteno s ostalim kolegama muzičarima tog vremena, doprinio je da Sarajevo stekne ugled muzičke prijestonice tadašnjeg vremena. Od polovine 60-ih pa do kraja 90-ih godina prošlog stoljeća jedna od prepoznatljivosti grada Sarajeva bila je sarajevska pop-rock muzička škola koja je značajno utjecala na oblikovanje posebnog identiteta muzičke scene bivših jugoslovenskih republika”, rekla je Abdičević.

Možda i najveći naklon bh. kantautoru stiže iz Općine Centar Sarajevo koja je u decembru prošle godine park kod Austrijske kuće, između ulica Alipašina, Bolnička i Patriotske lige, imenovala po Kemalu Montenu.

“Znam da sam na prvu godišnjicu smrti Kemala Montena napisao tekst koji sam naslovio sa ‘Dajte mu park’ i drago mi je da se upravo nešto takvo desilo prošle godine. Ne treba njemu spomenik ni ulica u zabačenom dijelu grada u koji možda nikad nije ni kročio. Lijepo je kada dobije park blizu svog Koševa, odmah uz Drugu gimnaziju, tamo gdje će se okupljati djeca, oni koji se vole… Tamo gdje će u osunčanom dijelu tog parka neko nekome svirati njegove pjesme i tako će nastaviti da živi. Spomenici ne žive, parkovi žive i zato mi je jako drago da je Sarajevo to konačno učinilo. Svi se danas nešto prisjećamo Keme, a zapravo njega se ne trebamo sjećati, već treba da nastavimo živjeti s njim kao da je jednostavno i dalje tu”, poručio je na kraju Misirlić.

Svježe cvijeće na grob Kemala Montena u Aleji velikana na groblju Bare danas je položila i delegacija Grada Sarajeva. Kako poručuju, istinskog zaljubljenika u svoj rodni grad Sarajevo pamti po njegovoj jednostavnosti, ljudskosti i jedinstvenosti.

https://www.youtube.com/watch?v=_gWRb9zJXh4

Izvor: KlixMožda će Vas zanimati i:

Back to top button