IstaknutoLifestyleU fokusu

Oftalmološka poliklinika dr. Balog: Sindrom suhog oka – uzroci, simptomi i liječenje




Oftalmološka poliklinika dr. Balog nalazi se u samom središtu Osijeka u susjednoj Hrvatskoj i nudi kompletnu oftamološku uslugu: od pregleda, praćenja, dijagnostike do operativnih zahvata na oku.

Sa dr. Slavenom Balogom, specijalistom oftalmologije, razgovarali smo o tome šta je to sindrom suhog oka i kako ga liječiti. Sindrom suhog oka jedan je veliki problem današnjice, upravo zato što smo svi izloženi čitanju na blizinu, pa bili to mobiteli, laptopi, tableti, računala, čitanje knjiga, pisanje vožnja,  zapravo cijela životna dinamika se promijenila, a posebno kod djece.

Na površini oka nalazi se bazno tri sloja:

  • Vanjski sloj koji je u kontaktu sa zrakom, a to je masni sloj
  • Srednji sloj je vodeni sloj
  • Unutarnji sloj je proteinski sloj.

Sva tri sloja su jako važna da su prisutna na površini oka da bi mogli jasno vidjet. U slučaju komunikacije s nekom osobom, trepnemo prosječno od 20 do 25 puta i svakim tim treptajem obnavljamo suzni film, obnavljamo lipidni sloj odnosno masni sloj na površini oka koji ima svoje određene funkcije. Te funkcije su tu da štite oko, podmazuju oko, neutralizira bakterije itd. Obnavljamo i vodenu komponentu koja je srednji sloj i unutarnju koja je proteinski.

“Kada čitamo, radimo na računalu ili crtamo i pišemo, šijemo, heklamo i sl., zapravo broj treptanja se smanjuje na 4-5 treptaja u minuti, znači to je četiri puta manje treptanja od predviđenog. Tu nastaje problem. Manjak treptanja je jedna podsvjesna radnja koju ne možemo regulirati. Kao posljedicu toga imate smanjeno produciranje masnoće, događa se to da vam masni sloj praktički nestaje i onda imate samo dva sloja: vodeni sloj odnosno masni i unutarnji sloj odnosno proteinski sloj.

Kada nestane masni sloj, tada vodeni sloj biva izložen vanjskim uvjetima kao što su grijanje, suhi zrak, klima, prašina, vjetar, propuh. To su situacije koje podižu evaporaciju, hlapljenje suza. Tada kapci treptanjem djeluju kao brisači na vjetrobranskom staklu. Ako nestane masni sloj onda vjeđa treptanjem skine i vodeni sloj. Tada dolazi do iritacije oka.

“Ujutro se probudite odmornih i mirnih očiju, a pred kraj dana oči su vam crvenkaste, žuljaju vas, imate osjećaj nelagode u očima. Upravo kao posljedica te kronične iritacije, je zapravo suho oko. To je veliki problem danas, a ne možemo tek tako prestati da radimo to što radimo. Tada se ljudi snalaze na razne načine, pa kupuju umjetne suze. Umjetne suze nisu loš nadomjestak, ali nisu ni rješenje. Mi tada obično preporučujemo pacijentima vlažne maramice s kojima se može malo obnoviti i vratiti ta masna komponenta koja je puno važnija.”

Masna komponenta ovisi o puno drugih parametara, od toga da li je koža masna ili suha, da li pušite ili ste u prostoriji s pušačem, kakav je hormonski status štitnjače, ginekološki hormonski status. Postoji mnogo parametara na koje čovjek može i ne može uticati.

“Mi svojim pacijentima pokušavamo kroz pregled sugerirati šta oni mogu napraviti. U cijeloj toj priči postoji još jedna komponenta na koju ne možemo nikako uticati, a to je genetska komponenta. Bolesti reumatološkog i imunološkog tipa su bolesti koje pospješuju osjećaj suhoće oka. Neko ko ima genetsku sklonost reumatoidnom artritisu, osoba će mnogo prije imati fenomen suhog oka izražen u mlađim danima, nego neko ko nema tu genetsku sklonost.”

Imunološke bolesti kao što su lupus i drugi spektar tih reumatoloških bolesti mogu pospješivati fenomen suhog oka zato što je kod takvih osoba, osim deficita masnog sloja, ima deficit i vodene komponente. To se ne može riješiti nikakvim umjetnim suzama nego onda mora ići jedan poseban oblik imunoterapije.

“Priča suhog oka može biti kompleksna, ali za osobe koje imaju osjećaj iritacije oka, žuljanja, crvenila, nelagode, mi tada svojim pacijentima malim trakicama ispitujemo kvalitetu suznog filma, gdje imaju osjećaj da im se suze slijevaju cijelo vrijeme, to je zapravo sindrom suhog oka. Nema masne komponente koja drži vodenu komponentu zalijepljenu za oko i koja bi stvarala osjećaj ugode.”

Inače, Slaven Balog, specijalista oftalmologije predstavlja okosnicu poliklinike, iz očne hirurgije i oftalmologije vodećih hrvatskih ustanova, s posebnim obrazovanjem iz područja dijagnostike i liječenja bolesti prednjeg segmenta oka, hirurgije katarakte, alergijskih bolesti oka te sustavnih bolesti koje se manifestiraju na oku (povišeni krvni pritisak, cirkulacijske bolesti, reumatske i ostale bolesti vezivnog tkiva itd.), riješit će sve vaše probleme.

Više informacija o Oftamološkoj poliklinici dr. Balog, doktorima i pregledima možete pronaći klikom OVDJE.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button