Zanimljivosti i zabava

Einstein na najmanjem zlatniku na svijetu: Najpoznatiji naučnik u historiji plazi jezik




Švajarska službena kovnica novca Swissmint izdala je prošle sedmice sasvim jedinstvenu kovanicu namijenjenu prije svega kolekcionarima.

Denominacija joj je jedna četvrtina švajcarskog franka, a svojim dimenzijama zaradila je titulu najmanje kovanice na svijetu – promjerom mjeri tek 2,96 milimetara, a masa joj je 0,063 grama.

Kovanjem minijaturnog novčića Swissmint je, ističu, htio pomaknuti granice tehnologije i izraditi nešto potpuno jedinstveno.

No, nisu samo dimenzije ove kovanice zanimljive. Na njenom licu nalazi se reljef Alberta Einsteina, i to preuzet s poznate fotografije na kojoj vjerovatno najpoznatiji naučnik u istoriji plazi jezik.

Na ovaj način Švajcarci odaju počast slavnom fizičaru koji je živio i radio u njihovoj zemlji, a kažu i kako je smještanje Einsteinovog lika na najmanju kovanicu na svijetu počast njegovoj odlučnosti i strpljenju.

Kovanica je izrađena od 99,9 odstotnog zlata, izrađena je u samo 999 primjeraka, a svi su, koliko se može vidjeti na službenoj trgovini, rasprodani. Cijena im je bila 200 franaka, odnosno oko 365 KM.

Zlatnik dolazi u posebnoj dekorativnoj kutiji, smješten na providnu podlogu s povećalom s obje strane, kako bi njegovi vlasnici mogli u potpunosti uživati u svim detaljima na minijaturnom novčiću.

Izvor: Hayat.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button