Lifestyle

5 odličnih izvora vitamina D, pogotovo zimi
Vitamin D najbolje upijamo izlažući se sunčevim zrakama.

Mada svima nam je poznato da je zimi sunca premalo pa nutrijent bitan za zdravlje kostiju, zuba, mišića, mozga, srca, općenito imuniteta i mentalnog zdravlja treba potražiti na drugim mjestima.

U ovim namirnicama možemo pronaći vitamin D koji nam nedostaje tokom hladnih, zimskih dana:

Gljive

Gljive imaju jedinstvenu sposobnost da pod utjecajem UV zraka stvaraju vitamin D koji ljudski organizam može učinkovito apsorbirati. To znači da treba posegnuti za šumskim gljivama koje su vidjele sunca, a ne onima komercijalno uzgojenima u mračnim prostorima. Pri kupnji gljiva vodite računa da su svježe i da dobro izgledaju. Ako niste stručnjak za gljive ne berite ih sami.

Žumanjci

Žumanjak obiluje nutrijentima potrebnima za razvoj pilića pa time i vitaminom D. Kokoši koje šetaju po dvorištu ili livadi izložene su sunčevom svjetlu pa i njihova jaja sadrže puno više vitamina D od jaja kokoši iz kaveznog uzgoja. Ukoliko ste u mogućnosti, jedite jaja iz organskog uzgoja. Bogatija su hranjivim tvarima.

Sir

Sir je prirodni izvor vitamina D, no ne sadrži ga u velikim količinama kao što je slučaj kod gljiva i žumanjaka. Razina vitamina D u njemu uvelike ovisi o načinu na koji je proizveden. Tako primjerice cheddar ima više vitamina D od mozzarelle, meki sirovi poput svježeg sira ili krem sira gotovo uopće ne sadrže ovaj vitamin.

Namirnice u koje se dodaje vitamin D

I dok neka hrana prirodno obiluje vitaminom D, u neku se on dodaje. Primjerice kravlje mlijeko, jogurt, maslac i napici poput bademovog, sojinog ili rižinog mlijeka nerijetko su obogaćeni vitaminom D, što će proizvođač istaknuti na proizvodu.

Suplementi

Ako sumnjate da imate manjak vitamina D, prije no što posegnete za suplementima, provjerite krvnu sliku. Kao što se lijekovi ne smiju uzimati bez liječničkog nadzora, nije preporučljivo niti vitamine konzumirati na svoju ruku.

Naime, vitaminom D se možemo predozirati i ozbiljno ugroziti zdravlje. Simptomi trovanja vitamin D su: manjak koncentracije, depresija, abdominalna bol, povraćanje, visoki krvni tlak, gubitak sluha, psihoze, a u ekstremnim slučajevima otkazivanje bubrega i padanje u komu.

Masna hrana

I za kraj, no ne manje bitno – vitamin D je topiv u mastima što znači da će ga tijelo bolje apsorbirati ukoliko jedemo masnu hranu poput lososa, jesetre, tune, maslinovog ulja, maslaca, orašastih plodova. Sve ove namirnice obiluju zdravim masnoćama koje su prijeko potrebne organizmu.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button