ArhivaTuzlanski kantonU fokusu

Medisa Rožnjaković Aljukić osvojila je “Pearson English Global Teacher Award”

Profesorica engleskog jezika i književnosti Medisa Rožnjaković Aljukić osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za područje Europe i Centralne Azije za 2020. godinu.

Nekoliko stotina aplikanata je konkurisalo za istu nagradu, skoro iz svih država Europe.

Medisa Rožnjaković Aljukić već 13 godina je u nastavničkoj profesiji i svoj posao sve više voli iz dana u dan. Trenutno je stalno zaposlena u Osnovnoj školi u Kalesiji. 

Za naš Radio Kameleon, Medisa je istakla kako je presretna zbog uručene nagrade.

“Mislim da bez obzira kojim poslom da se bavite, sama činjenica da je neko prepoznao vaš rad sigurno je veliki podsticaj i potvrda da radite dobro svoj posao”.

Kako bi bili uspješni u poslu koji volite da radite, morate da ne gledate na ograničeno dnevno radno vrijeme, nego da konstantno radite na sebi kako bi ostvarili svoje ciljeve. Tako je i profesorica Medisa Rožnjaković Aljukić veliki zaljubljenik u nastavničku profesiju, jer kako kaže to je jedna od rijetkih profesija koja vam omogućava da usmjeravate mlade umove u pravom smjeru.

Njen najveći motiv su njeni učenici. 

“Smatram da dobar nastavnik ne treba podučavati samo sadržaje, već profesor treba da poznaje i slabosti svojih učenika i da radi na tome da ih ojača, da prepozna njihove potencijale, da ih ohrabri i nagrađuje za njihove uspjehe. Svako dijete postavlja određene izazove, i ako želite da napravite velike pomake, fiksno radno vrijeme vam sigurno neće biti dovoljno. Mi nastavnici ne ostavljamo svoj posao samo u školi. Najbolje ideje su mi došle dok sam se vozila u autu u povratku kući s posla ili dok pravim ručak. Konstantan rad i posvećenost sigurno dovode do velikih rezultata”, rekla je profesorica.

Učitelji i profesori su jako bitni u životu jednog djeteta. Oni vas ne uče samo o onome što piše u udžbeniku, nego vas uče i životnim lekcijama, otkrivaju vaš potencijal i rade na tome da danas sutra postanete uspješna osoba u poslu koji radite.

“Činjenica toga je da su učiteljima/učiteljicama zapravo povjerena djeca. To je ono što ja smatram najvrednijim bogastvom svake porodice. Djeca su zapravo potencijalni ljudi koji će mijenjati svijet da postane bolje mjesto. To govori koliko su nastavnici važni, mi smo odskočna daska koja treba da da djetetu vjetar u leđa, da prepozna njegov potencijal, da ga usmjerava. Pravi nastavnik prepoznaje talenat svojih učenika i pomaže im da se ostvare, da na kraju nađu svoj put i da budu odgovorni i korisni građani ove zemlje”, rekla je Medisa Rožnjaković Aljukić.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button