Covid-19Svijet

Slovenija popušta mjere za policiju i vojsku, talas epidemije se smiruje

Današnja odluka







Kako bi Slovenija osigurala kadrovsku stabilnost sistema u vrijeme pandemije slovenska vlada je među one koji ne moraju u izolaciju nakon visokorizičnog kontakta uvrstila zaposlene u policiji i odbrambenom sektoru.

Odluka vrijedi od danas, a uslov je da se pripadnici policije i vojske nakon takvog kontakta redovno testiraju i koriste zaštitnu masku FFP2. Ista odluka vrijedi već od prije za neke druge esencijalne infrastrukturne djelatnosti, na primjer zaposlene u zdravstvu, socijalnoj službi te odgoju i obrazovanju.

Prema ocjeni epidemiologa, peti val epidemije covida-19 u Sloveniji se zadnjih dana smiruje uprkos još uvijek velikom broju potvrđenih zaraza te se očekuje da bi u idućoj sedmici mogao ući u silaznu fazu.

Matjaž Leskovar iz naučnog instituta “Jožef Štefan” kazao je za medije kako zadnja projekcija pokazuje da je Slovenija dostigla vrh epidemijskog vala i da će krivulje idućih dana početi padati.

U zadnja 24 sata s oko 108 hiljada PCR i brzih antigenskih testova potvrđeno je 11.668 novih slučajeva zaraze, što je preko 5 hiljada slučajeva manje u odnosu na stanje prije sedam dana, objavila je vlada. Prema ocjeni Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) u Sloveniji je trenutno 194.969 aktivnih slučajeva zaraze.



Izvor
Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button