Koronavirus proglašen globalnom krizom od strane Svjetske zdravstvene organizacije

Koronavirus proglašen globalnom krizom od strane Svjetske zdravstvene organizacije

People dressed in protective clothes disinfect an area in Wuhan, in Hubei province on January 29, 2020. - The World Health Organization, which initially downplayed the severity of a disease that has now killed 170 nationwide, warned all governments to be "on alert" as it weighed whether to declare a global health emergency. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je koronavirus proglasila globalnom krizom jer se epidemija i dalje širi izvan Kine, javlja BBC.

Odluka je donesena zbog činjenice da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa za sedam dana povećao više od deset puta.

“Glavni razlog nije ono što se događa u Kini, već ono što se događa u drugim zemljama”, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus najavivši konferenciju za medije u Ženevi.

Strahuje se da bi se koronavirus mogao proširiti na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Broj umrlih koji su zaraženi koronavirusom povećan je na više od 170, a kineske vlasti su potvrdile da je prisutan u svim regijama Kine. Jedan slučaj je potvrđen i na Tibetu.

Kinesko zdravstvo je dosad potvrdilo više od 7.700 slučajeva zaraze koronavirusom, a on se iz Kine proširio na još najmanje 16 zemalja.

Izvor: Klix

Facebook Comments