Tuzla

Centar za srce u Tuzli postao medicinski institut, pacijentima nude nove metode
U okviru razvoja Centar za srce BiH je izvršio i rebrendiranje, a sada kao Medicinski institut Bayer kroz multidisciplinarno djelovanje vrhunskih stručnjaka pruža gastroenterološke i urološke usluge, zatim izvodi zahvate iz opće i abdominalne hirurgije te radiologije s interventnom radiologijom.

“Naša nova upravljačka struktura donijela je odluku o proširenju portfolija usluga, kako bismo dosad sva stečena iskustva u radu primijenili i u drugim medicinskim disciplinama. Ovo je jedna specifična stvar za Bosnu i Hercegovinu, jer je Centar za srce BiH bio prva privatna specijalna bolnica koja je tretirala samo bolesti kardiovalskularnog sistema, a sada smo opet prvi u BiH kao multidisciplinarna specijalna bolnica s visokosofisticiranim uslugama”, kazao je direktor Medicinskog instituta Bayer Elmir Jahić.

Elmir Jahić (Foto: A. K./Klix.ba)Elmir Jahić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je istaknuto danas, temeljni razlog transformacije ogledao se u omogućavanju kvalitetnije usluge građanima BiH, u jednom humanijem medicinskom prostoru. Kroz prvu fazu transformacije nabavljena je i najsavremenija medicinska oprema uz pomoć koje se izvode novi zahvati.

“Uz sve ovo bitno je istaći da je osnovni temelj na zdravstvenim profesionalcima, prije svega ljekarima iz svih disciplina koji su, ne samo bh., već i regionalni eksperti u svojim oblastima”, naveo je Jahić.

Medicinski institut Bayer sastoji se od pet centara, a prvi je Centar za srce koji ima tri odjela, odnosno onaj za kardiologiju, kardiohirurgiju i anesteziju, reanimaciju i intenzivnu terapiju. Zatim, tu su odjeli za gastroenterologiju i urologiju, opće i abdominalne hirurgije te radiologije s interventnom radiologijom.

Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

Trenutno imaju zaposlene 174 osobe, odnosno 33 doktora medicine, od kojih je 17 specijalista i subspecijalista, zatim 13 specijalizanata i tri sekundarca. Od njih je ukupno devet doktora nauka, pet profesora i dva docenta, pet magistara i tri primarijusa. Također, tu je još i 77 medicinskih sestara i tehničara.

“Uvođenjem novih disciplina i koncepcijom pacijenti dobijaju jednu sveobuhvatnu, kvalitetniju i bržu uslugu. Federalni fond solidarnosti i dalje pokriva usluge kardiologije, kardiohirurgije te neke vaskularne proceudre, a u fazi smo potpisivanja ugovora s kantonalnim fondovima te se nadamo da će u bliskoj budućnosti pacijenti nama dolaziti s uputnicama”, kazao je Emir Mujanović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Medicinskom institutu Bayer.

Emir Mujanović (Foto: A. K./Klix.ba)Emir Mujanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Medicinski institut je dobio ime po doktoru Karelu Bayeru, prvom predsjedniku Udruženja ljekara BiH koje je formirano 1909. godine i prvom upravitelju Vakufske bolnice 1885. godine.

U nastavku transformacije ove bolnice planirano je uvođenje još nekoliko medicinskih disciplina, a među njima je i domen estetske hirurgije.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button