Lifestyle

Što reći djetetu kad traži bracu ili seku?

Dijete koje stalno traži malog bracu ili seku stavlja roditelje u nezgodan položaj, pogotovo ako ne planiraju još jedno dijete – kako bi onda roditelji trebali odgovoriti?

“Roditelji bi trebali primiti dječju želju ozbiljno i shvatiti što je iza toga”, savjetuje Ulric Ritzer-Sachs, savjetnik za pitanja roditeljstva.

Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti djetetu, rekao je, jest “Što bi bilo drukčije kad bi imao malog brata ili seku?”.

Odgovor bi mogao otkriti da li djetetu nešto nedostaje.

“Možda dijete poznaje djecu koja imaju brata ili sestru pa ih i ono želi imati. Ili je dijete osamljeno, pa misli da bi još jedno dijete u obitelji to promijenilo”, objašnjava on.

U svakom slučaju, Ritzer-Sachs poručuje roditeljima da budu iskreni i kažu djetetu: “To je stvarno dobra ideja, ali mi ne želimo joj jedno dijete!”

Ako taj odgovor ne ‘upali’, roditelji ni u kojem slučaju ne bi trebali reći stvari poput “Već imamo pune ruke posla s tobom” ili “Ne bismo se mogli baviti s još jednim djetetom poput tebe”, kaže Ritzer-Sachs.

Umjesto toga savjetuje da kažu “Jako smo sretni kako sada stvari stoje” ili “Potpuno smo zadovoljni tobom, ti si sve što nam treba”.

Drugi mogući razlozi da se ne želi još jedno dijete – težak porod, financijske brige poput kredita – nisu stvari o kojima treba razgovarati s djetetom, upozorava savjetnik.

Kad dijete uđe u pubertet, može mu se reći: “Kad smo odlučili da nemamo još jedno dijete, bilo je to uglavnom iz financijskih razloga”, kaže Ritzer-Sachs.

Izvor: N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button