Zanimljivo: Zašto slova na tastaturi nisu poredana abecednim redom?

- Kategorija: Zabava, Zanimljivosti

Google pretraga je ograničena onoliko koliko je i naša mašta. Vjerojatno smatrate da ste izguglali sve što niste znali, a zanimalo vas je.

Postoji puno stvari s kojima svakodnevno dolazite u kontakt i ne znate čemu služe i što znače, ali ih vjerojatno nikad niste istražili na Googleu.

Guglanje ovih neočekivanih stvari može vam obogatiti znanje.

1 – Zakrpa s prorezima na ruksacima

Prorezi na ovim zakrpama napravljeni su kako bi se vješale stvari o njih. Prema riječima Jamieja Cormacka, osnivača kompanije Herschel, prvobitna je zamisao bila da se o ovu zakrpu vješaju sjekire.

2 – Rupa na dnu katanca

Rupa na donjem dijelu katanca dopušta vodi da iscuri iz njega u slučaju da on stoji vani dok pada kiša. Ova rupa ima još jednu namjenu, a to je podmazivanje unutrašnjosti.

3 – Logo USB-a

Niko ne može zamisliti da električni uređaji budu povezani s vodom, ali USB logo ima suptilnu vezu s njom. Model za logo je napravljen po uzoru na Posejdonov trozubac. On predstavlja moć pa je USB suptilno predstavljen kao tehnološka snaga. Središnja strijela predstavlja seriju podatka, krug predstavlja napon na kojem USB radi (5 V), a kvadrat predstavlja zemljani napon.

4 – Mali kvadrat u boji na kraju tube paste za zube

Ove kvadratići su poznatiji kao oznake za „oči“. Oni se tu nalaze kako bi mašina na proizvodnoj liniji, uz pomoć optičkih senzora, znala gdje se treba pritisnuti, saviti ili izrezati određeni proizvod. Boja ovih oznaka nije važna sve dok je tamna i dok se razlikuje od pozadine na kojoj se nalazi kako bi ih senzori mogli prepoznati.

5 – Nožice na čašama za vino

Čaša za vino ima dug vrat kako bismo, dok pijemo vino, za to mjesto držali čašu. Ako bismo držali izravno tijelo čaše, toplina naših dlanova bi promijenila temperaturu vina.

6 – Barbie ima srednje ime i prezime

Puno ime ove poznate lutke glasi Barbara Millicent Roberts. Njeni roditelji su George i Margaret Roberts.

7 – Ko je izmislio hidrant za vatru?

Niko ne zna odgovor na ovo pitanje pa ni Google. Zgrada u kojoj se čuvaju patenti je izgorjela s ovom informacijom.

8 – Kroasani nisu francuski proizvod

Mislite li da su kroasani francuski proizvod? Ako je odgovor da, niste sami. Kako ovo pecivo nosi francusko ime, logično je da će ljudi pomisliti da vodi porijeklo iz te zemlje, ali to nije istina. Kroasani vode porijeklo iz Beča, u Austriji.

9 – Zašto slova na tastaturi nisu poredana po abecedi?

Tipke su na prvim pisaćim mašinama bile su poredane abecednim redom. Zbog položaja određenih abecednih parova (s-h, t-h, e-a, e-i, o-u i tako dalje) daktilografi su često prebrzo tipkali pa bi dolazilo do mehaničkih kvarova jer bi se sudarali mehanizmi tipki na pisaćim mašinama. Zato su tvorci mašina odlučili promijeniti mjesta problematičnim slovima i tako je nastala poznata QWERTY tastatura.

Izvor: Radio Sarajevo

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments