BiH

ISPOVIJESTI OČAJNIH RODITELJA: Nadamo se da će ubica dobiti kaznu kakvu zaslužuje













– Kako je moguće da dvojica policajaca dozvole pijanom čovjeku da ode iz kafane i sjedne za volan – bile su prve riječi Seada Aliefendića, oca tragično nastradale Samre, koju je 19. januara na raskrsnici lokalnog puta Ilijaš – Donja Luka ubio pijani vozač Hasib Redžo (45) iz Breze, otrgnuvši je iz ruke njenog vjerenika Amara Burića, s kojim je šetala.

Bio u kafani

Hasib Redžo je tog dana Golfom, pijan i bez vozačke dozvole, pokosio mladi par. Samri je nanio smrtonosne povrede, a da stvar bude gora, pobjegao je sa mjesta nesreće. Policija ga je pronašla i uhapsila uz pomoć građana. U utorak mu je trebalo početi suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali je odgođeno, jer nije doveden iz zeničkog zatvora.

Iako je prošlo pet mjeseci od tragedije, za oca Seada i majku Behiju tuga je ista kao i onog dana kada su izgubili Samru. O tome kako im je bez kćerke, nisu ni imali snage govoriti.

– Vjerujte da nikada nisam nijedan članak pročitao o toj nesreći, o mojoj Samri… Ja to, jednostavno, nisam mogao, shvatite me… Gubim se – pognute glave i sa suzama u očima govorio je neutješni otac.

Majka Behija, brišući suze koje su joj se slijevale niz lice, ne može prežaliti što njena kćerka nikada nije uspjela brakom krunisati vezu s Amarom, mladićem za kojeg imaju samo riječi hvale.

– Stalno nas obilazi, posjećuje nas svakog drugog dana. Unuku vodi u školu. Ostali smo u dobrim odnosima uprkos svemu što se dogodilo. Znate, oni su se trebali vjenčati… – rekla je ožalošćena majka.

samra-i-amar-100

Samra i Amar: Trebali se vjenčati

Slomljena od bola, Behija je rukama prekrila lice. Ušutjela je nakratko pa nastavila govoriti o svojoj Samri.

– Opremili su sprat i trebali su započeti zajednički život. To se desilo stotinjak metara od Amarove kuće. Često se pitam šta bi bilo da je vozač ostao na mjestu događaja. Ko zna, možda opet ne bi preživjela, ali duboko vjerujem da bi nam svima bilo lakše, i nama i njemu, da je ostao tu – rekla je Behija.

Sead se kroz razgovor ponovo vratio na istragu o nesreći. Aliefendići tvrde da različite priče kruže Ilijašem zbog čega su im se stvorili sumnja i osjećaj nesigurnosti.

– Navodno su te noći policajci koji, inače, kontroliraju saobraćaj na putu u blizini naše kuće, sjedili s Redžom u kafani za istim stolom. Moja Samra donosila im je kafu i čaj kada su radili blizu naše kuće. Ako je to zaista istina, pitam se po stotinu puta kako su ti policajci mogli dopustiti da sjedne u auto i vozi pijan. Saznali smo poslije da je bio u stanju teškog pijanstva, da je bio u pitanju veliki procent alkohola u organizmu. Pa, taj čovjek nije imao ni vozačku dozvolu – rekao je otac Sead.

Početak suđenja

Aliefendići su kazali kako se nadaju da će suđenje Redži, za koje su sasvim slučajno saznali, teći korektno i pravedno, a ujedno se nadaju da će dobiti kaznu kakvu zaslužuje.

– U utorak mu je trebalo početi suđenje. Kćerka Velida otišla je u Kantonalni sud Sarajevo, gdje joj je sudija Husein Delalić rekao kako je ročište prolongirano za 16. avgust, jer Redžo nije dovezen iz Zenice, gdje se nalazi u pritvoru. Samrin momak Amar je došao i rekao kako mu je stigao poziv sa Suda, a mi nismo ništa dobili. Zabolilo nas je to što nas niko nije obavijestio o tome. Ne bismo ni znali da Amar nedavno nije svratio u našu kuću – kazao je Sead.

Aliefendići su dobili informaciju da je na ročištu za izjašnjenje o krivici Redžo priznao da je kriv, ali je negirao da je pobjegao sa mjesta nesreće.

– Pa, niko nije lud da povjeruje u to. Naša Samra i Amar su šetali. Njena ruka bila je u njegovom džepu kada je on naletio Golfom. Amar je prošao bez povreda, pocijepana mu je samo jakna. Sudbina valjda… – plačući je kazala majka Behija.

Sumnjičavi i zabrinuti

Samrini neutješni roditelji tvrde da su postali sumnjičavi i zabrinuti zato što je Hasib Redžo već odgovarao za dvostruko ubistvo.

– To je čovjek kriminalne prošlosti. Znamo da iza sebe ima brojna krivična djela zbog čega je osuđivan. Pitamo se kako je mogao biti na slobodi i kakve on to veze ima – rekli su Aliefendići.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button