BiHVijesti

Autobuska stanica u Zenici i dalje u blokadi: Najavljena žalba na rješenje suda

Radnici Zenicatransa već 26 dana u blokadi drže autobusku stanicu u Zenici. Rješenja i ispunjenja njihovih zahtjeva nisu ni na pomolu, a gradonačelnik Fuad Kasumović jasno je poručio da tri miliona KM, koja radnici očekuju, neće dobiti.

Iza vozača Zenicatransa – prevoz putnika su i dva neuspjela štrajka glađu jer nisu uspjeli doći do svojih zahtjeva, a posljednji štrajk su prekinuli jer je, kako su kazali, gradonačelniku Kasumoviću svejedno i da svi umru od gladi.

Inicijative vijećnika da se pomogne radnicima Zenicatransa preko amandmana kojima bi im se uplatilo tri miliona KM za plaće, sredstva za rad, dio poreznog duga, izmirenje obaveza prema dobavljačima i nove vozne jedinice, nisu naišle na razumijevanje u Gradskom vijeću kada je Kasumović povukao Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i predložio Odluku o privremenom finansiranju, što nije usvojeno.

Predsjednik Sindikata Zenicatrans Huso Sarvan je izjavio da su najave Kasumovića za deblokadu stanice samo riječi.

“On je više puta najavio deblokadu pa do nje nije došlo. Neka nam pošalju dokument zvanične institucije po kojem mi moramo deblokirati stanicu i mi ćemo to odmah uraditi. Nemamo s čim raditi i zbog toga je stanica blokirana, ali svi radnici dolaze na svoja radna mjesta”, kaže Sarvan.

Jučer su održali i sastanak sa granskim sindikatom saobraćaja i veza s kojim su dogovorili dalje aktivnosti, a ponuđena im je i pravna i savjetodavna podrška.

Shodno Odluci Općinskog suda u Zenici da radnici Zenicatransa imaju 15 dana za deblokadu stanice, oni su odlučili iskoristiti zakonski rok za žalbu te će ona narednih dana biti upućena i to zato što zbog nedostatka komunikacije s granskim sindikatom nisu imali pravo izjašnjavanja pred sudijom.

Dnevna šteta po ovom preduzeću prema posljednjim i zvaničnim informacijama direktora Darmina Terzića iznosi od 1.800 KM do 2.200 KM, a ne kako se prvobitno govorilo o iznosima blizu 20.000 KM.

Izvor: KlixKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button