ArhivaKulturaTuzlaU fokusu

U Tuzli premijerno prikazana peta epizoda igrano-dokumentarne serije “Školokrečina”


U Tuzli je sinoć u 18 sati premijerno prikazana peta epizoda igrano-dokumentarne serije “Školokrečina” koja je upriličena u dvorani Kaleidoskop.

Serijal govori o manjkavostima obrazovnog sistema u BiH koji je u znatnoj mjeri obojen nacionalizmom.

“Školokrečina” je nastala po istoimenoj zbirki priča autora Nenada Veličkovića, a u ovom ostvarenju pored učenika se pojavljuju i nastavnici, odnosno Jasna Diklić, Admir Glamočak, Slaven Knezović te Mario Drmać, koji je kroz anketiranje građana unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta iz čitanki.

Producentica Mebius Film Sarajevo Duda Sokolović ističe kako je rediteljica kako roditelji  uopšte svjesni šta to djeca uče, šta to oni imaju u svojim čitankama.

“Mislim da je svaki roditelj bio šokiran kada je vidio čitanku, kao i naši glumci. Niko od roditelja nema vremena da se bavi time, i mislim da je ovo jedna forma koja će biti pristupačna roditeljima. Objektivno, obrazovni sistem je podijeljen i oni školuju male vojnike. Diskriminacija, razdvojenost, otuđenost, loše priče o drugima, to je nešto što nije humano i ne pripada 21.vijeku i što služi za očuvanje naših nacionalnih partija na vlasti.

Kada govorimo o obrazovnoj budućnosti djece, ukoliko se nastavi po istom principu, onda ona nije dobra, a to najbolje dokazuju rezultati PISA istraživanja. Na tim testovima, Duda Sokolović ističe kako je primjetno da imamo nepismenu djecu i da taj procenat samo raste. Na osnovu tih istraživanja ne očekuje nas dobra budućnost.

“Ovaj serijal je perspektiva za mlade. Vrlo često svjedočimo izjavama koje su šokantne od mladih ljudi. Kada smo snimali u Tuzli, srednjoškolac je rekao „Ako neko hoće iz moje zemlje da se odvoji, ja ću sutra uzeti pušku i otići ću pucati.“ Ne mogu se tako odgajati djeca. Obrazovanje je stub društva i budućnosti. Ako na neki način ne osvijestimo javnost, roditelje, nastavnike i profesore, bez obzira što su egzistencijalno ovisni smiju li se pobuniti ili ne, jer ovo je zemlja straha i jako se teško smije govoriti istina, onda mislim da nas loša budućnost očekuje. Ako roditelj počne razmišljati na način da spašava svoje dijete, da ne žrtvuju svoju djecu nacionalnim strankama, onda ja mislim da imamo neku normalnu budućnost. Neka na vlasti bude ko god hoće, ali dajte slobodu djeci, dajte im plan i program koji će pripadati svima, da ih ne razlikujemo, to više ne pripada ničemu na svijetu“, rekla je Duda Sokolović.

Premijerno prikazivanje pete epizode u Tuzli podržao je gradonačelnik Jasmin Imamović koji kaže da je za ljude najvažnije zdravlje i obrazovanje.

„Sve što se radi radi se zbog kvaliteta života ljudi i naravno radi budućnosti. Za ljude je najvažnije zdravlje i obrazovanje. Kod obrazovanja greške se prve osjete za pet, deset, petnaest godina. Jako je važno da se potrudimo oko obrazovanja, ali za početak da bi smo imali kvalitetno zdravstvo i kvalitetno obrazovanje ono mora biti neovisno od politike. Ne mogu se škole zvati po nacijama, po strankama. Mora se naći način. Ustavom kantona ili federacije garantirati neovisnost obrazovanja i dati priliku, pravim dobronamjernim ekspertima, da kreiraju školske programe, tada ćemo moći računati na bolju budućnost onih koji će nas sutra voditi i od kojih će naši životi zavisiti“.

Epizode serije “Školokrečina” dostupne su i na multimedijalnoj platformi YouTube klikom OVDJE.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button