Lifestyle

Savjeti za zdravlje: Zašto vodu ne treba dvaput prokuhati?










Često se svima dogodi da vodu prokuhanu u električnom kuhalu iskoristimo djelimično i ostatak ostavimo da bi je kasnije opet koristili novim prokuhavanjem.

Pogrešno!

Neiskorištenu prokuhanu vodu treba proliti i za grijanje u kuhalu koristiti novu.

Možda će Vas zanimati i:

Naime, jednim prokuhavanjem vode, svi tzv. hlapljivi spojevi isparavaju i ubijaju se bakterije, pa često slušamo preporuke o obaveznom prokuhavanju u vrijeme poplava i drugim prilikama kada se sumnja da voda nije sigurna za piće.

Ali, kuhanjem više puta iste vode, nestaje kisik i akumuliraju se potencijalno opasne tvari, odnosno zdravi minerali postatu štetni. Tada u vodi nastaju otrovne supstance poput arsena, nitrata i fluorida, kao rezultat promijenjene hemijske strukture vode.

Razne studije su pokazale da nitrat postaje opasan kad je izložen visokim temperaturama koje ih pretvaraju u nitrozamine koji su, pak, kancerogeni te ih se dovodi u vezu s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Isto tako Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je najveća opasnost u vodi arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima…

Ukratko, jedno prokuhavanje može biti korisno, ali višestruko znatno pojačava spomenute efekte i postaje štetno za organizam.

IZVOR: glas.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button