Lifestyle

Kućni ljubimac koji može spriječiti razvoj astme kod djeceKada se vašem mališanu dijagnosticira astma, onda vi kao roditelj najviše brinete u tom trenutku da bi ključni ljubimac mogao biti alergen te se od te ideje često odustaje.

A u tom dobu, djeca najviše obožavaju životinje i većina njih želi imati nekog “dlakavog prijatelja” kojega će gnjaviti i maziti. Nažalost, mališani koji imaju astmu ili su jednostavno pod velikim rizikom da je razviju uskraćeni su za ovu pomisao.

Ali jedan kućni ljubimac ne samo da nije opasan za njih, već im navodno može i pomoći.

Mačka u kući može spriječiti razvoj astme kod djece koja posjeduju taj gen. Mnogi roditelji pretpostavljaju da su alergeni iz dlake kućnih ljubimaca odgovorni za probleme s disanjem njihove djece. Ali čini se da je obrnuto istinito. Danski naučnici složili su se:

“Rana izloženost ovim alergenima može pomoći u sprječavanju razvoja bolesti.”

Postoji genetska varijanta, nazvana genotipom TT, koja je povezana s većim rizikom od astme i srodnih bolesti, kao što su upala pluća i oblici bronhitisa. Istraživanje na 377 djece s astmom ili predispozicijom za astmu pokazalo je da mačka u kući čini mala poboljšanja kod djece s niskim čimbenikom rizika.

Međutim, šanse za dobivanje astme, upale pluća i bronhitisa bile su “obrnuto povezane” među djecom TT genotipa. Drugim riječima, što je veći rizik od dobivanja astme, to će imati više koristi držanje mačke za kućnog ljubimca.

Najbolje je mačku nabaviti u djetetovoj najranijoj dobi jer će tako biti više koristi. Stručnjaci kažu da je najbolje vrijeme za to već u prvih godinu dana djetetova života. Vjeruje se da izlaganje alergenima iz mačje dlake pomaže poboljšanju imunološkog sustava djeteta dok se ono razvija.

Pas, s druge strane, neće pomoći. Razlog je vjerojatno to što će mačka imati više kontakta s dječjim krevetićem nego pas. Slučajevi astme uzrokovane upalom dišnih putova u konstantnom su porastu proteklog desetljeća. Statistika kaže da pogađa više od osam posto djece.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button