SvijetVijesti

Izvještaj UN-a: Korona je unazadila ljudski razvoj za pet godina













Izvještaj Ujedinjenih nacija objavljen u četvrtak tvrdi da je niz kriza bez presedana, ponajviše među njima pandemija koronavirusa, vratio ljudski napredak pet godina unazad i potaknuo globalni val neizvjesnosti.

Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je da je po prvi put otkako je stvoren prije više od 30 godina, Indeks ljudskog razvoja (mjera očekivanog životnog vijeka, razine obrazovanja i životnog standarda) opao dvije godine zaredom 2020. i 2021. godine.

“To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju,” rekao je šef UNDP-a Achim Steiner u intervjuu za AFP.

Indeks ljudskog razvoja postojano je rastao desetljećima, ali je počeo opadati u 2020. godini i nastavio padati 2021. godine, poništavjauči napredak iz prethodnih pet godina.

Pod naslovom “Nesigurna vremena, nesređeni životi,” izvještaj ukazuje na pandemiju covid-19 kao glavni pokretač globalnog preokreta, ali također kaže da sve veći broj kriza, političke, finansijske i klimatske, nije dao vremena stanovništvu da se oporavi.

“I prije smo imali katastrofe. Imali smo sukobe i prije, ali spoj onoga s čime se sada suočavamo velika je prepreka ljudskom razvoju,” rekao je Steiner.

Nazadovanje je globalno i utječe na više od 90 posto država širom svijeta, pokazuje istraživanje. Švicarska, Norveška i Island zadržali su svoja mjesta na vrhu liste, dok su Južni Sudan, Čad i Niger na samom dnu.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button