KulturaTuzlaU fokusu

U Tuzli premijerno prikazivanje pete epizode igrano-dokumentarne serije “Školokrečina”

Premijerna projekcija epizode igrano-dokumentarne serije Školokrečina, će se održati večeras u 18:00 u Kaleidoskopu, Centar za kulturu Tuzla.

Projekcija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Tuzla, Jasmina Imamovića a sa posjetiocima će nakon projekcije razgovarati scenarista – Nenad Veličković, rediteljica Ada Sokolović, glumica Jasna Diklić i izvršna producentica Duda Sokolović. Moderator razgovora je Zoran Ćatić.

Školokrečina traži i nudi odgovor na pitanja – u čemu su različiti, a u čemu isti bošnjački, hrvatski i srpski nacionalizmi u odgojno-obrazovnom oblikovanju učenika za vrijednosti vlastite nacije?

Možda će Vas zanimati i:

Isti su u načinu na koji pristupaju nastavi maternjeg jezika, u odlučnosti da učenike indoktriniraju koristeći književnost u formiranju ograničenih i isključivih stavova vezanih za naciju, identitet, prošlost, za stvarnost u kojoj žive. Školokrečina, igrana serija na temu loših udžbenika u tri školstva pod jednim krovom.

Ako ste se pitali zašto je preko polovine naše djece funkcionalno nepismeno (rezultati PISA testa, 2018.) nakon deset epizoda i trideset lekcija iz bosanskih, hrvatskih i srpskih čitanki neke stvari će Vam sigurno biti jasnije.

Dramatizovane primjere iz doktorske disertacije režirala je Ada Sokolović, po scenariju Nenada Veličkovića, u produkciji Mebius Film Sarajevo uz podršku EED-a.

Književnost u funkciji jezika mržnje i jasni primjeri fašizma u čitankama za osnovne i srednje škole – serija ‘Školokrečina‘ nastala je prema istoimenoj zbirki priča autora Nenada Veličkovića koji je doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu, s tezom “Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini”, a glavni akteri pored učenika u ovoj seriji su nastavnici – Jasna Diklić, Admir Glamočak i Slaven Knezović, te Mario Drmać koji je kroz anketiranje građana i građanki unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta.

Dok nekoliko hiljada prati i gleda epizode serije na youtube kanalu Školokrečina, peta epizoda serije biće premijerno prikazana večeras u Tuzli!

Izvor: Tuzlanski.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button