Sirtfood dijeta uz pomoć koje je pjevačica Adele izgubila 50 kilograma

Sirtfood dijeta uz pomoć koje je pjevačica Adele izgubila 50 kilograma

“Sirtfood” dijeta, postala je jedna od najpopularnijih izbora kod poznatih ličnosti. To je novi i neobičan režim prehrane koji dopušta konzumiranje mnogih ”grešnih” namirnica i koji je po interesu potukao Dukan i Paleo dijetu.

Zvuči nevjerovatno da postoji režim ishrane koji ne samo da dozvoljava nego i podstiče konzumiranje čokolade, crvenog vina i crne kafe. Sirtfood dijeta je postala popularna, jer je baš uz pomoć nje, pjevačica Adele došla do zavidne figure.

Osmislili su je i testirali nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten, koji su sve detalje o novom režimu prehrane prezentovali u knjizi “The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss”.

Zahvaljujući ovoj dijeti, Adele sada ima savršenu figuru i u kombinaciji s redovnim treninzima, pjevačica ima zavidnu liniju. Pjevačica je smršavila skoro 50 kilograma i vidi se da nikada nije bila sretnija i zadovoljnija svojim izgledom. Svakodnevno je povećavala unos kalorija, redovno je pila zeleni čaj, jela kelj, agrume, kurkumu i borovnice. Uz to je, naravno, obavljala svakodnevne treninge u teretani.

Ova dijeta ne podstiče gladovanje ili grižu savjesti zbog unosa kalorija, kao neke druge dijete. Radi se o unosu “čudotvorne hrane” koja zasiti, pomaže da se izgube kilogrami i dugoročno poboljšava zdravlje. Uz ovu dijetu moguć je brz gubitak viška kilograma, u prosijeku 3 kilograma u sedam dana.

Šta je zapravo Sirtfood dijeta? Osnovni sastojci su namirnice koje podstiču tijelo da proizvodi sirtuin, grupu od sedam proteina za koje je dokazano da regulišu razne funkcije u tijelu, ali i produžuju životni vijek. Oni regulišu i ubrzavaju metabolizam, te povećavaju efikasnost mišićnih vlakana. Hrana koja podstiče njihovu proizvodnju aktivira gene za mršavljenje na najbolji mogući način. Pokretanjem tih gena, tokom treninga, dolazi do efikasnije kontrole šećera u krvi, iskorištavanja masnih naslaga, gradnje mišića i podsticanja daljeg razvoja metabolizma.

Ova dijeta ima dvije faze. Prva je intenzivni sedmodnevni program osmišljen kako bi započelo intenzivno mršavljenje, dok druga faza uključuje uvođenje novih namirnica u jelovnik.

U prvoj fazi koja traje sedam dana unos kalorija se ograničava na 1000. Prva tri dana, pije se zeleni sok napravljen od kelja, celera, rukole, peršuna, limuna i zelenog čaja i jede se jedan obrok dnevno. Obrok može da bude na primjer piletina u umaku od kurkume i salata od rukole. Poslije obroka dozvoljeno je uzeti 15 do 20 grama tamne čokolade. U drugoj polovini prve sedmice uvode se dva obroka i dva soka dnevno.

Druga faza traje 14 dana i tada dolazi do trajnog gubitka kilograma. Jedu se tri obroka koji podstiču veću proizvodnju sirtuina i jedan zeleni sok. Najvažnije od svega je uključiti što više namirnica u prehranu, kako bi tijelo dobilo više energije.

Prednost ove dijete je što se može uklopiti u normalan način prehrane samo sa dodavanjem namirnica bogatih proteinima. Za razliku od drugih dijeta kojima je cilj brzo gubljenje kilograma, sirtfood dijeta je savršena čak i kada je samo cilj poboljšanje zdravlja i jačanje imuniteta. Ako je cilj mršavljenje, nema izgladnjivanja već se u normalnu svakodnevnu ishranu ubacuju namirnice koje potiču proizvodnju sirtuina.

Izvor: Ultra.ba

Facebook Comments