Sirtfood dijeta uz pomoć koje je pjevačica Adele izgubila 50 kilograma

- Kategorija: Celebrity, Ljepota, Zdravlje

“Sirtfood” dijeta, postala je jedna od najpopularnijih izbora kod poznatih ličnosti. To je novi i neobičan režim prehrane koji dopušta konzumiranje mnogih ”grešnih” namirnica i koji je po interesu potukao Dukan i Paleo dijetu.

Zvuči nevjerovatno da postoji režim ishrane koji ne samo da dozvoljava nego i podstiče konzumiranje čokolade, crvenog vina i crne kafe. Sirtfood dijeta je postala popularna, jer je baš uz pomoć nje, pjevačica Adele došla do zavidne figure.

Osmislili su je i testirali nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten, koji su sve detalje o novom režimu prehrane prezentovali u knjizi “The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss”.

Zahvaljujući ovoj dijeti, Adele sada ima savršenu figuru i u kombinaciji s redovnim treninzima, pjevačica ima zavidnu liniju. Pjevačica je smršavila skoro 50 kilograma i vidi se da nikada nije bila sretnija i zadovoljnija svojim izgledom. Svakodnevno je povećavala unos kalorija, redovno je pila zeleni čaj, jela kelj, agrume, kurkumu i borovnice. Uz to je, naravno, obavljala svakodnevne treninge u teretani.

Ova dijeta ne podstiče gladovanje ili grižu savjesti zbog unosa kalorija, kao neke druge dijete. Radi se o unosu “čudotvorne hrane” koja zasiti, pomaže da se izgube kilogrami i dugoročno poboljšava zdravlje. Uz ovu dijetu moguć je brz gubitak viška kilograma, u prosijeku 3 kilograma u sedam dana.

Šta je zapravo Sirtfood dijeta? Osnovni sastojci su namirnice koje podstiču tijelo da proizvodi sirtuin, grupu od sedam proteina za koje je dokazano da regulišu razne funkcije u tijelu, ali i produžuju životni vijek. Oni regulišu i ubrzavaju metabolizam, te povećavaju efikasnost mišićnih vlakana. Hrana koja podstiče njihovu proizvodnju aktivira gene za mršavljenje na najbolji mogući način. Pokretanjem tih gena, tokom treninga, dolazi do efikasnije kontrole šećera u krvi, iskorištavanja masnih naslaga, gradnje mišića i podsticanja daljeg razvoja metabolizma.

Ova dijeta ima dvije faze. Prva je intenzivni sedmodnevni program osmišljen kako bi započelo intenzivno mršavljenje, dok druga faza uključuje uvođenje novih namirnica u jelovnik.

U prvoj fazi koja traje sedam dana unos kalorija se ograničava na 1000. Prva tri dana, pije se zeleni sok napravljen od kelja, celera, rukole, peršuna, limuna i zelenog čaja i jede se jedan obrok dnevno. Obrok može da bude na primjer piletina u umaku od kurkume i salata od rukole. Poslije obroka dozvoljeno je uzeti 15 do 20 grama tamne čokolade. U drugoj polovini prve sedmice uvode se dva obroka i dva soka dnevno.

Druga faza traje 14 dana i tada dolazi do trajnog gubitka kilograma. Jedu se tri obroka koji podstiču veću proizvodnju sirtuina i jedan zeleni sok. Najvažnije od svega je uključiti što više namirnica u prehranu, kako bi tijelo dobilo više energije.

Prednost ove dijete je što se može uklopiti u normalan način prehrane samo sa dodavanjem namirnica bogatih proteinima. Za razliku od drugih dijeta kojima je cilj brzo gubljenje kilograma, sirtfood dijeta je savršena čak i kada je samo cilj poboljšanje zdravlja i jačanje imuniteta. Ako je cilj mršavljenje, nema izgladnjivanja već se u normalnu svakodnevnu ishranu ubacuju namirnice koje potiču proizvodnju sirtuina.

Izvor: Ultra.ba

Facebook Comments