Recept za savršeni ‘Banana-hljeb’

Recept za savršeni ‘Banana-hljeb’

Većinom se u svačijem domu može pronaći ona jedna odstajala banana koju niko nije uspio pojesti ili je jednostavno zaboravio na nju. Dobija sve tamniju boju i uskoro će biti samo za smoothie, zobene pahuljice, kolač ili će je neko baciti.

Međutim, da ne bi došlo do bacanja, pokušajte napraviti nešto skroz neobično u vašoj kuhinji, i dodajte ovaj novi recept u svoju knjižicu.

Sve više postaje popularan banana bread, odnosno “hljeb” od banane.

Banana bread se počinje u američkim kuharicama spominjati 1930-ih, u približno vrijeme kada se popularizira upotreba sode bikarbone i praška za pecivo. Zbog brzine kojom ga možete složiti i činjenice da je odlična namjena za prezrele banane postao je omiljen kao desert ili doručak. Često se u njega ubacuju orašasti plodovi, razno voće (maline, borovnice, ribana jabuka), mrkva, čokolada… Krem sir može biti jedan od njegovih slojeva, a može se i mazati na narezane kriške. Mogućnosti su brojne – istražite ih sami uz osnovni recept koji donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola kašičice soda bikarbone
  • pola žličice soli
  • 3 jako zrele banane
  • 2 kašike svježeg soka od jabuke
  • 125 g maslaca
  • 2 veća jaja
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 meda
  • orasi po želji

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ogulite banane, zgnječite ih vilicom i dodajte im sok od jabuke. U posebnoj zdjeli istucite omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim u njega dodajte jedno po jedno jaje. Ubacite unutra smjesu banana i soka te dodajte cimet, med, a zatim umiješajte brašno. No nemojte pretjerati s miješanjem. Grubo nasjeckajte orahe (ako ih želite koristiti) te ih dodajte u smjesu.

Kalup za kruh obložite papirom za pečenje te u njega ulijte smjesu za kruh. Pecite ga oko 40 minuta. Čačkalicom provjerite je li kruh i iznutra pečen. Ako nakon pet sekundi čačkalica koju izvadite iz kruha bude suha, kruh je pečen i spreman za hlađenje.

Facebook Comments