Osvrt eksperta Zvjezdana Karadžina na prijetnje našem elektroenergetskom sektoru

- Kategorija: Tuzla, Zaštita okoliša

Osvrt na članak vezano za prijetnje prema našem elektroenergetskom sektoru. Naravno, treba uvoziti struju iz Slovenije i Mađarske.

Osnovna zamisao, samo nađi jos podesne da to prenesu. Licemjerna Evropa, tj EU, se brine zbog naših 13 miliona tona što spalimo u odnosu na njihovih 637 miliona tona.

12 miliona više nego što su spalili godinu ranije?! 10.000 MW Rumunije sa upitnim stanjem termoelektrana nisu problem, što li? Naših ni 2000 MW termoenergetskih jesu. Jadno. Uveden je postupak odsumporavanja bloka TE u Ugljeviku.

Ostaje samo Blok 7 Termoelektrane Tuzla, odsumporavanje bloka 6 i Kakanj 8. A ne, trebali ste od nas uzeti kredit, a ne od kineza. I ti navodi oko struje i cijene su netačni.

U EU 26 eurocenti po kWh kod nas 6?Ali nema veze de vi unistite čitav TK blokiranjem bloka 7, i tako uskracivanjem pola BDPa kantona koji ovisi o termoenergetici.

Napravimo vjetroelektrane u Hercegovini pa će nam oni davati sadake, ups neće na to su šapu spustile vladajuće stranke. Da se razumijemo, ne podržavam gradnju novih termoelektrana, blok 7 je zamjenski i u skladu sa, strogim standardima EU.

Podržavam restruktuiranje rudnika, postepeno smanjenje korištenja uglja kao energenta.
Ali molim vas, uz jedan fer model jer trenutno u našem kantonu desetine hiljada ljudi direktno ovise o termoenegetskom sektoru. Ali da znate, jednako ćemo se gušiti zimi i bez termoelektrane.

Zašto, jer neće biti para za razne forme izmjena postojećih sistema grijanja na okolinski prihvatljive. Zasto, pa neće biti termoelektrane da plaća. Političari nikad neće uvesti stroge kazne za one koji spaljuju sve i svašta jer to im je pobogu izborno tijelo.

A mi ćemo i dalje graktati bajke koje bi daleko bolje pričali Teversen i Andersen, ili neka nam priče za malu djecu ispriča Zmaj Jovo Jovanovic. Još kada bi imali pravednu raspodjelu javnih prihoda, i kada bi nama ostajao u TK prihod od TE Tuzla, onda bi sve ove procese mogli ubrzati.

Zvjezdan Karadžin

Facebook Comments