Feng shui: Na koja mjesta u kući bi trebali postaviti ogledala

Feng shui: Na koja mjesta u kući bi trebali postaviti ogledala

Kada je u pitanju feng shui i uređenje doma, postoji jedan predmet čija upotreba zadaje glavobolje čak i feng shui majstorima – radi se o ogledalu.

Kako ih pravilno postaviti? U nastavku pročitajte feng shui smernice za postavljanje ogledala, a kažu da, ako pratite, osjetit ćete kako loše vibracije napuštaju vaš dom.

Ulazna vrata

Za početak – postoji jedno mjesto koje stručnjaci nikako ne preporučuju za postavljanje ogledala, a to je ono nasuprot ulaznih vrata, ali i vrata uopšteno. Naime, ulazna su vrata primarno mjesto ulaska energije u naš dom, a ogledalo koje se nalazi tačno nasuprot njih toj energiji pokazuje izlaznu tačku.

Trpezarija

Kada je u pitanju najbolja prostorija za postavljanje ogledala – stručnjaci vjeruju da je to trpezarija. Ona naime predstavlja našu sposobnost da zadržimo bogatstvo, a svi želimo da je to nešto što se reflektuje malo više u našem životu.

Kuhinja

Što se tiče kuhinja, stručnjaci za feng shui tamo izbegavaju da postave ogledala pogotovo ako su okrenuta prema rerni, jer se vjeruje da taj položaj sa sobom donosi negativnu energiju. Većina stručnjaka će vas, kada su u pitanju ogledala, upozoriti da dobro pazite šta se u njima odražava. Ogledala su odličan izbor kada želite napraviti brzu promjenu i donijeti više svjetla, međutim, morate se pobrinuti da se u njima odražavaju prekrasni prizori, a ne hrpe računa.

Hodnik

Ogledala u hodniku uopšteno su pozitivna stvar, osim kada su smještena na njegovom dnu, gdje mogu usporiti protok energije.

Dnevna soba

Ogledala u dnevnoj sobi, po pravilu, okupljanja čine veselijima jer udvostručuju broj prisutnih ljudi. Međutim, mogu udvostručiti i negativnu energiju ako su gosti negativni, stoga dobro pazite koga pozivate u goste.

Krevet i kauč

Još jedno mjesto za koje stručnjaci upozoravaju da nije dobro za ogledalo jeste iza odnosno iznad kauča ili kreveta. Kako objašnjava stručnjak za feng shui, Marijana Gordon, teški, glomazni predmeti iznad kreveta, kauča ili fotelja ne dolaze u obzir jer se feng shui veže uz osjećaj sigurnosti, a teško je osjećati se sigurnim kada vam nešto teško visi iznad glave.

Spavaća soba

Sa ogledalima treba biti oprezan i u spavaćoj sobi. Spavaća soba uopšteno nije loše mesto za ogledalo, ali treba paziti da ono nije okrenuto prema krevetu jer na taj način uzrokuje loš san i nemirne noći. Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, može čak privući i treću osobu u vašu vezu. Neki ljudi kao lokaciju za ogledalo u spavaćoj sobi biraju unutrašnjost ormara – u tom slučaju morate paziti da je njegova unutrašnjost uredna jer ogledala udvostručuju prizor. Ako imate ogledalo u sobi i loše spavate, jedan načn da provjerite utiče li ono na vaš san jest da ga nekoliko noći zaredom pokrijete. Ako tih nekoliko noći vaš san bude bolji, razmislite o uklanjanju ogledala iz sobe.

Kupatilo

I na kraju, što se tiče kupatila – stručnjaci za feng shui preporučuju da izbjegavate postavljanje ogledala tačno preko puta vrata ili WC šolje. Osim činjenice da se ogledala postavljena nasuprot vrata smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, takođe nije ugodno gledati se dok sjedite u toaletu.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments