Vlada FBiH odbila izdati okolinsku dozvolu GIKIL-u

- Kategorija: Tuzlanski kanton, Vijesti, Zaštita okoliša

Vlada Federacije BiH odbila je izdati okolinsku dozvolu Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) zbog čega je ovoj kompaniji nametnut još jedan problem.

S druge strane, zbog ranije nagomilanih problema radnici poručuju da su spremni poduzeti i radikalnije poteze ukoliko se rješenje za spas kompanije ne pronađe.

Federalna vlada prije nekoliko dana prihvatila je informaciju Ministarstva okoliša i turizma FBiH o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole GIKIL-u za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije. Kao razlog su naveli neispunjavanje standarda zaštite okoliša, neizvršenja mjera za smanjenje zagađenja okoliša i daljeg kontinuiranog zagađenja okoliša Lukavca, Tuzlanskog kantona i šire.

“Na osnovu okolinske dozvole od 24. januara 2012. godine, GIKIL je, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM, investirao samo 4.067.911 KM čime je ovo privredno društvo pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanje prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, kao osnovnih ustavom zagarantovanih ljudskih prava”, navedeno je u obrazloženju.

Neočekivana odluka

Iz GIKIL-a kažu da je odluka resornog federalnog ministarstva, odnosno Vlade FBiH došla neočekivano, imajući u vidu da su u proteklom periodu, kako navode, zaista sve snage bile usmjerene na ispunjavanje neophodnih zahtjeva, odnosno onoga što je bilo u njihovoj moći.

“Poznato vam je da je GIKIL ranije samostalno predložio, a onda i realizovao 47 projekata koji su dali kratkoročne i dugoročne efekte za zaštitu okoliša. O tome smo dosta informisali i izvještavali, pokazivali rezultate na mjestu događaja. Novi zahtjev za okolinsku dozvolu izrađen je uz pomoć najstručnijih ustanova u okolini, nakon čega smo uspjeli pribaviti i vodnu dozvolu. Aktivno smo sarađivali i sa članovima Komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole koju je imenovalo ministarstvo, uključujući i posljednje primjedbe koje su nam dostavili u oktobru 2019. godine, a na koje smo također pravovremeno odgovorili u vidu dopunjenog zahtjeva, tačnije polovinom novembra”, kaže šefica korporativnih komunikacija u GIKIL-u Samira Hasagić.

Problemi u GIKIL-u postoje već nekoliko godina, a posebno su se počeli gomilati nakon prošlogodišnjeg hapšenja članova bivše uprave ove kompanije. Na čelu se nalazio bivši predsjednik Nadzornog odbora Pramod Mittal koji je od Tužilaštva TK označen kao osoba koja je formirala kriminalnu grupu za nelegalno izvlačenje novca iz kompanije.

“Istina je da su se u međuvremenu dogodile mnoge druge stvari, na koje nismo mogli utjecati i koje nisu išle na ruku poslovanju kompanije i brzini realizacije zacrtanih planova. Sve to jeste usporilo, ali ne i zaustavilo započete radove i ono što zasigurno možemo tvrditi u ovom momentu jeste da su sve naše snage i svi napori trenutnog menadžmenta usmjereni ka obezbjeđivanju stabilnosti proizvodnje, zadržavanju postojećih kupaca i dobavljača i sklapanju novih dugoročnih ugovora jer samo uz stabilnost poslovanja kompanija može obezbijediti i nastavak investiranja u tehnološku modernizaciju pogona i zaštitu okoliša što je naša obaveza i naš postavljeni cilj”, navodi Hasagić.

U ovom trenutku GIKIL funkcioniše bez dijela uprave, ali i Nadzornog odbora, a radnici poručuju da su izuzetno zabrinuti zbog trenutnog stanja u ovoj kompaniji.

Radnici od nadležnih traže da spase GIKIL

Od ranije je poznato da se isplaćivanje plaća odvija otežano, a prema radnicima postoji dugovanje vezano za isplatu jednog toplog obroka. Nadležnima poručuju da GIKIL moraju spasiti, u suprotnom su spremni poduzeti aktivnosti u skladu sa zakonskim okvirima, a jedna od njih je i izlazak na proteste.

“Neizdavanje okolinske dozvole indirektno pogađa i radnike, a na ta pitanja odgovore moraju dati nadležni. U kompaniji radnici rade, naknada za topli obrok koji nam se duguje još uvijek nije isplaćena. Sada čekamo 1. februar da vidimo da li će se nešto desiti, a tog dana ćemo imati i sastanak Sindikalnog odbora na kojem ćemo donijeto odluku o načinu daljeg djelovanja”, rekao je Mirsad Imamović, predsjednik Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Radnici od Vlade TK i dalje zahtijevaju da pronađe novog strateškog partnera koji će oporaviti GIKIL. Međutim, stav Vlade TK od ranije je poznat, odnosno da su im ruke svezane u vezi rješavanja problema u GIKIL-u, zbog činjenice da je u kompaniji KHK Lukavac, iz koje je i proizašao GIKIL, otvoren stečajni postupak.

Facebook Comments