BiHSvijetVijesti

Esej američke istražiteljice Jessice Stern negira zločin i ponižava žrtve genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike reagovali su povodom eseja američke istražiteljice Jessice Stern o Radovanu Karadžiću objavljenog u New York Timesu.

Esej američke istražiteljice Jessice Stern u New York Timesu, u kojem pojašnjava zašto je osuđenom ratnom zločincu i arhitekti genocida u BiH Radovanu Karadžiću dopustila da je iscjeljuje energijom, je u suprotnosti sa svim relevantnim podacima i dokazima koji potvrđuju, verifikuju i dokazuju genocidni plan, genocidnu namjeru i izvršenje genocida nad Bošnjacima u svim okupiranim mjestima Republike Bosne i Hercegovine, gradovima u opsadi, sigurnim zonama UN-a i slobodnim područjima RBiH. Istražiteljicu Jessicu Stern podsjećamo da je navedeno saznanje objektivno, istinito, naučno saznanje, do kojeg se došlo svim dosadašnjim relevantnim naučnim istraživanjima”, navodi se u saopćenju koje potpisuje Emir Ramić

Dodaje se kako duboko vrijeđa ljudski um i ismijava i ponižava žrtve genocida, najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Svojim esejom Jessica Stern, dalje ističu, pokušava negirati zločin genocida u Republici Bosni i Hercegovini, čime, imajući u vidu naučnu činjenicu da negiranje genocida predstavlja posljednju fazu procesa genocida, neposredno učestvuje u zločinu genocida nad Bošnjacima. Također, ovim esejom se, tvrde, nagrađuju planeri, organizatori i izvršioci zločina genocida i time legalizira i legitimizira upotreba sile nad nezaštićenim i nenaoružanim civilima i civilnim stanovništvom.

“Svojim neutemeljenim esejom i katastrofalnim i morbidnim kvalifikacijama o optuženom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, Jessica Stern pokušava činiti besmislenom Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u društvenoj i sudskoj praksi i ovim nedvosmisleno i eksplicitno podstiče i motiviše vršenje genocida i upućuje na neodgovornost i nekažnjavanje izvršilaca zločina genocida”, ističe se u saopćenju.

Jessica Stern je, kažu dalje, očigledan primjer narastajuće antibosanske koalicije koja kroz reviziju sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u Republici Bosni i Hercegovini pokazuje nesposobnost savremene civilizacije i savremene kulture, jer nije spriječila ni kaznila zločin genocida izvršen nad evropskim muslimanima na kraju XX stoljeća, što je njena obaveza u skladu s Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Poveljom Ujedinjenih nacija. Navedeni esej je, dodaju, operacionalizacija poznatih političkih odluka Zapada prema agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima i de facto je još jedna presuda žrtvama genocida.

“Nauka o genocidu je završila svoj posao. Svi relevantni dokazi dokazuju genocidni plan, genocidnu namjeru i izvršenje genocida u svim okupiranim mjestima Republike Bosne i Hercegovine. Nauka je također potvrdila udruženi zločinački poduhvat, odnosno učešće Srbije u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini. Navedeno saznanje je objektivno, istinito, naučno saznanje, do kojeg se došlo svim dosadašnjim relevantnim naučnim istraživanjima. Pozivamo prije svega akademski establišment u Bosni i Hercegovini i van nje da bude mnogo aktivniji u širenju istine o agresiji i genocidu u Republici Bosni i Hercegovini, objavljujući na svjetskim jezicima. Pozivamo Predsjedništvo, Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da lobiranje za istinu, pravdu i kulturu sjećanja uvrste u sastavni dio lobiranja za bolju državu Bosnu i Hercegovinu”, poručuje se na kraju saopćenja.

Izvor: KlixKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button