23.01. Premijera igrane serije “ŠKOLOKREČINA” u Tuzli (VIDEO)

23.01. Premijera igrane serije “ŠKOLOKREČINA” u Tuzli (VIDEO)

23. Januara u 18h, u Tuzli u Kaleidoskopu, pod pokroviteljstvom grada Tuzla biće predstavljena i promovirana epizoda igrano – dokumentarne serije Školokrečina.

Scenarista serijala je Nenad Veličković i rediteljica Ada Sokolović. Serijal je nastao u suradnji udruženja Perspektiva plus, produkcijske kuće Mebius Film uz podršku European Endowment for Democracy.

Nedavno predstavljeni rezultati PISA istraživanja smjestili su Bosnu i Hercegovinu na 62. mjesto od 79. zemalja svijeta – oko 50% učenika ne dostiže funkcionalnu pismenost u matematici, čitanju i prirodnim naukama. Šta se dogodilo obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ko je za to odgovoran i kako potaknuti reformu koja će omogućiti bazično obrazovane, osvještene i pismene mlade ljude – pitanja su koje serija “Školokrečina” želi otvoriti u javnosti.

Kažu da je serijal „Školokrečina“ kontroverzan, provokativan, na momente agresivan i podrugljiv. Kako opisati sistemsku indoktrinaciju učenika kroz čitanke kojima se formiraju stavovi prema naciji, identitetu, istoriji i stvarnosti..

O problemima u obrazovanju govorimo kroz školske časove bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, koji su zasnovani na tekstovima iz školskih čitanki, anketi (dokumentarni dio) i autorovih spekulacija o reakcijama djece (fikcija….) Učenici u sva tri razreda su ista djeca – simbolično djeca se ne razlikuju i odlično razumiju svaki od jezika što ruši glavnu političku matricu nacionalističkih politika koje sve čine da odvoje djecu ne samo nastavnim planovima i programima, nego i fizički.

Može li obrazovanje biti kohezivni faktor društva? Da li zajedničke škole pružaju mogućnost za ostvarenje različitih identiteta? Gdje je granica između građanskog i religijskog obrazovanja? Od čega polaze i na čemu se temelje osnovne norme demokratije? Da li udžbenici trebaju koristiti učenicima ili političkim partijama? U kojoj mjeri škole razvijaju i podstiču kritičko mišljenje? Je li dijete u centru pažnje obrazovnog procesa? Ovo su pitanja koja želimo inicirati pričama „Školokrečine“.

Serija “Školokrečina” kroz duhovit pristup prikazuje pitanja sistemske indoktrinacije učenika i učenica kroz čitanke – sadržaji čitanki služe za formiranje stavova prema naciji, identitetu, historiji i stvarnosti. Serija prikazuje školske časove, a zasnovana je na tekstovima iz školskih čitanki, anketi i autorovim spekulacijama o reakcijama djece.

Temelji se na djelu Nenada Veličkovića, a u seriji igradu Admir Glamočak (nastavnik bosanskog jezika), Jasna Diklić (nastavnica srpskog jezika), Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog jezika) i djeca, đaci….

Cilj “Školokrečine” je informisati i educirati koliko su čitanke “zatrovane” nacionalizmom. Porast ksenofobije, nacionalizma i netolerancije je rezultat, između ostalih, faktora i indoktrinacije literaturom. Osim toga, u epizodama se ukazuje i na enorman broj grešaka koje nisu plod ideološke orijentacije, nego, kako stoji, neznanja, nesposobnosti i aljkavosti priređivača i izdavača.

Ulaz besplatan.

Facebook Comments