Vlada KS ukinula „Uzbunu“ zagađenog zraka, a na snazi ostavila „Upozorenje“

- Kategorija: BiH, Vijesti, Zaštita okoliša
Sarajevo, BiH - 11. januar 2020: Sarajevo je jučer ali i danas prema podacima sa zvaničnih mjernih stanica zauzelo neslavno prvo mjesto najzagađenijih gradova u svijetu, a stanovnici bosanskohercegovačke prijestolnice su upozoreni na veoma štetne zdravstvene posljedice izrazito opasnog stepena zagađenosti zraka ( Denıs Zuberı - Anadolu Agency )

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela Odluku o ukidanju epizode „Uzbuna“.

Ukidanje epizode “Uzbuna” zbog smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Podsjećamo da je Vlada KS na telefonskoj vanrednoj sjednici održanoj u subotu 11. januara ove godine proglasila pomenutu epizodu.

Ovakvu odluku Vlada je donijela i na osnovu činjenice da je za vikend prognozirana promjena vremena i konačno slabljenje temperaturne inverzije na duži period.

S obzirom na to da su se i jutros zadržale povišene vrijednosti PM10 iznad graničnih, te su u 08:00 sati iznosile Otoka 119 i Ilijaš 132 i Ilidža 112 µg/m³, predloženo je Vladi da na snazi zadrži epizodu „Upozorenje“ u svim zonama KS.

U isto vrijeme, na snazi ostaju i mjere iz epizode „Pripravnost“.

Iz Vlade  su ponovno uputili apel svim obveznicima da se pridržavaju primjene Plana interventnih mjera, kao i stanovnicima da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka.

Preporuke Ministarstva zdravstva KS o mjerama samozaštite kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku dostupne su na stranici OVDJE.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici na linku klikom OVDJE.   kao i na stranici Vlade Kantona Sarajevo 

Facebook Comments