BiHVijesti

OSOBE S INVALIDITETOM U BIH PORUČILI: ‘MI SMO NEVIDLJIVI’

Položaj osoba sa invaliditetom u našoj zemlji izuzetno je težak iako su njihova prava regulisana s nekoliko stotina domaćih i međunarodnih propisa. Nažalost i pored svih konvencija i zakona život osoba sa invaliditetom ispunjen je preprekama u kretanju, komunikaciji, obavljanju nekih svakodnevnih poslova i sl.

“Sva lica pristupačnosti” dio je projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” koji je prezentovan danas u Sarajevu. Nakon Sarajeva, projekt će biti aktivno proveden u Banjoj Luci, Bijeljini, Trebinju i Tuzli.

Jelena Backović rođena je prije vremena, u šestom mjesecu trudnoće i zbog neadekvatnih uslova u inkubatoru, došlo je do oštećenja u organizmu koja su za posljedicu imala cerebralnu paralizu. Prepreke sa kojima se susrela u toku odrastanja bile su brojne, ali su se najviše ispoljile u školovanju.

Pokušalo mi je društvo postaviti ograničenja, u jednoj mjeri mog života im je to i usppjelo jer nisam mogla zbog nekih arhitektonskih prepra završiti srednju školu., pa zatim fakultet, tako da sam srednju školu završila sa 30 vanredno, a fax sa 37, priča nam Jelena.

Mnogi kažu kako su osobe sa invaliditetom, čini se, nevidljive, a Jelena se pita kako da ih bude više na ulicama kada nemaju servise podrške, prijevoz. “ Ako sugrađani koji bi trebali imati malo više razumijevanja parkiraju na mejsta gdje se prelazi ulica, parkiraju na trotare… “, ističe Backović.

Organizacija amputiraca “UDAS”, u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana “Nešto Više” Sarajevo, provodi projekt “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”, koji ima za cilj postići veći nivo uključenosti organizacija civilnog društva u proces evropskih integracija, fokusirajući se na povećanje socijalne uključenosti i nediskriminaciju osoba sa invaliditetom.

Danas želimo da predstavimo javnosti načine unapređenja kavalitete života i integracija osoba sa invaliditetom a ono što vidite iza nas je alternativna muzejska postavka koju smo nazvali Muzej pristupačnosti koji ima za cilj da skrenemo pažnju javnosti na svakodnevne prepreke sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu., isitiče Adem Lisičić, projekt menadžer u Uduruženju građana “Nešto više”

Zatvorite oči i probajte ubaciti figuricu u odgovarajuću rupu. Na početku će vas preplaviti čudan osjećaj jer po ptvi put to možda radite u potpunom mraku. Potom će vas obuzeti osjećaj nervoze. Zašto? Jer ne vidite. Nakon toga, probajte samo jednom rukom zavezati pertlu. Možete se pomagati samo šakom druge. Kako se osjećate? Nedovoljno sposobno za takvo nešto. Sada zapamtite da neko cijeli svoj život živi na ovakav i li sličan način i imajte razumijevanja jer to je jedino što osobe sa invaliditetom žele.

Izvor: Hayat.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button