BiH

Narednih dana se ne očekuje poboljšanje kvaliteta zraka, zrak i dalje nezdrav
Gusta magla povećava osjećaj nelagode i otežava normalno disanje i ne reducira gasovite komponente zagađenja (sumpordiokid, azotni oksidi).

I jučerašnji dan je prošao bez bitnih promjena u pogledu kvaliteta zraka na mjernim mjestima u Federaciji BiH – i dalje je loš i nezdrav u kotlinama Bosne.
Kratkotrajne oscilacije i privremeni padovi koncentracija zabilježeni su ponovo samo na prostoru Tuzlanskog kantona, kratkotrajno u popodnevnim satima.

Nešto niže su vrijednosti koncentracija zagađujućih materija u zraku jutros na većini mjernih mjesta, gdje zbog guste magle, odnosno zasićenosti zraka vlagom dolazi do redukcije lebdećih čestica u zraku prirodnim putem.

Možda će Vas zanimati i:

Istovremeno, gusta magla povećava osjećaj nelagode i otežava normalno disanje i ne reducira gasovite komponente zagađenja (sumpordiokid, azotni oksidi). U svakom slučaju, zrak je i dalje nezdrav, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sutra i prekosutra će doći do djelimične destabilizacije atmosfere što će uticati na privremeno razbijanje temperaturne inverzije i smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Nažalost, u prognozi nema značajnijeg vjetra a padavine koje se očekuju u nedjelju nisu obilne te će i smanjenje koncentracija biti ograničeno, tako da se sa sigurnošću ne može govoriti o „čišćenju” zraka ili samo o smanjenju zagađenja u odnosu na prethodne dane.

Prema jutrošnjoj prognozi, i u narednoj sedmici se ne očekuje ništa bolje stanje kvaliteta zraka – anticiklona je i dalje prisutna, stabilni atmosferski uslovi će biti prisutni veći dio sedmice sa velikom vjerovatnoćom uspostave i zadržavanja temperaturne inverzije na području cijele Bosne što pogoduju nagomilavanju zagađujućih materija u prizemnim slojevima zraka.

Izvor: Fokus.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button