The New York Times prepoznao opasnost aerozagađenja u Tuzli

- Kategorija: Svijet

Problemi sa aerozagađenjem u nekoliko bh. gradova prepoznao je i američki The New York Times: ”Stotine demonstranata, noseći bijele zaštitne maske, okupirali su ulice Tuzle u srijedu zahtijevajući od vladajuće strukture rješenje problema sa dugogodišnjim zagađenjem, smrtno opasnim po građane.

Kako pišu u TNY, bosanski gradovi na čelu sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine našli su se na samom vrhu najzagađenijih gradova u svijetu, rame uz rame sa ”kapitalnicama” regije kao što su Srbija, Kosovo i Makedonija.

Jedan od glavnih razloga koji su prepoznali i američki mediji jesu ostavštima industrijskog sistema nekadašnje Jugoslavije, kao što je grijanje na ugalj u zimskom periodu, te građani koji nesavjesno, ali i zbog nemogućnosti izbora koriste štetne materije u svrhu grijanja, uključujući i ”odltajmere” u saobraćaju.

Na kraju, The New York Times je i sam zaključio da politički lideri u Bosni i Hercegovini nemaju niti će tako brzo naći rješenje za ovaj gorući problem koji se direktno veže za zdravlje i budućnost najranjivijih grupa, kao što su djeca, trudnice i stariji…

Kompletan članak o aerozagađenju u Tuzli o kome piše The New York Times čitajte OVDJE.

Izvor: The New York Times

 

Slične objave

Facebook Comments