Arhiva

Makedonski film “Zemlja meda” nominovan za Oskara kao najbolji dokumentaracFilm “Zemlja meda” nominovan je za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oscara – čime se upisao u historiju svjetske kinematografije kao prvo ostvarenje, koje je dobilo ove dvije nominacije.

Dokumentarac prati život Atidže, skromne pčelarke iz Sjeverne Makedonije koji govori o sve gorem odnosu savremenog čovjeka prema prirodi.

Ona živi s majkom, spašava pčele i vraća prirodu u ravnotežu.

“Glavna ideja filma je da prikaže pripadnost čovjeka prirodi, ali i kako se narušava ravnoteža u prirodi zbog načina na koji se koriste prirodni potencijali”, kaže producent i montažer Atanas Georgiev.

Film su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a Georgiev za BBC na srpskom kaže da je “ovo vrijeme dokumentarnog filma”.

Filmska ekipa je pratila Atidže, ženu koja je bila jedno s prirodom i pokazala moć i veličinu čovjeka.

“Ovo je vrijeme u kome se iskrenost, jednostavnost i humanost bore da preživi bitku s materijalnim. Skromnost je nešto što zaboravljamo zbog prestiža i lakomosti. Na tom putu možemo stići do ambisa, kako bi lekciju naučili”, kaže Georgiev.

On napominje da upravo o tome govori i glavna Atidžina poruka “pola uzmi, pola ostavi” – ove riječi oslikavaju njen odnos prema medu, pčelama i prirodi.

Kada su autori upoznali Atidže i snimili materijal, znali su da je u pitanju “ozbiljno dobar film”.

U konkurenciji za stranog “oskara” je bio 91 film.

“Oskari” će biti dodijeljeni 9. februara u Los Angelesu.

Po prvi put će dosadašnji “Oskar” za najbolji film na stranom jeziku biti dodijeljen kao priznanje za “najbolji međunarodni dugometražni film“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button