Makedonski film “Zemlja meda” nominovan za Oskara kao najbolji dokumentarac

- Kategorija: Nekategorisano

Film “Zemlja meda” nominovan je za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oscara – čime se upisao u historiju svjetske kinematografije kao prvo ostvarenje, koje je dobilo ove dvije nominacije.

Dokumentarac prati život Atidže, skromne pčelarke iz Sjeverne Makedonije koji govori o sve gorem odnosu savremenog čovjeka prema prirodi.

Ona živi s majkom, spašava pčele i vraća prirodu u ravnotežu.

“Glavna ideja filma je da prikaže pripadnost čovjeka prirodi, ali i kako se narušava ravnoteža u prirodi zbog načina na koji se koriste prirodni potencijali”, kaže producent i montažer Atanas Georgiev.

Film su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a Georgiev za BBC na srpskom kaže da je “ovo vrijeme dokumentarnog filma”.

Filmska ekipa je pratila Atidže, ženu koja je bila jedno s prirodom i pokazala moć i veličinu čovjeka.

“Ovo je vrijeme u kome se iskrenost, jednostavnost i humanost bore da preživi bitku s materijalnim. Skromnost je nešto što zaboravljamo zbog prestiža i lakomosti. Na tom putu možemo stići do ambisa, kako bi lekciju naučili”, kaže Georgiev.

On napominje da upravo o tome govori i glavna Atidžina poruka “pola uzmi, pola ostavi” – ove riječi oslikavaju njen odnos prema medu, pčelama i prirodi.

Kada su autori upoznali Atidže i snimili materijal, znali su da je u pitanju “ozbiljno dobar film”.

U konkurenciji za stranog “oskara” je bio 91 film.

“Oskari” će biti dodijeljeni 9. februara u Los Angelesu.

Po prvi put će dosadašnji “Oskar” za najbolji film na stranom jeziku biti dodijeljen kao priznanje za “najbolji međunarodni dugometražni film“.

Facebook Comments