Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Europe i svijeta, pa tako i na BiH?

- Kategorija: BiH, Svijet, Vijesti

Sulejmani je, kako se tvrdi, planirao napade i 31. decembra 2019. godine na veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, te je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Američki Kongres predložio je 9. januar rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. siječnja u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom. Likvidaciju Sulejmanija naredio je osobno američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihova veleposlanstva.

U rezoluciji se otkriva kako je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Europe i svijeta, a ne samo na državljane SAD. Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, koja je okarakterizirana kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici.

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekt terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. prosinca 2019. godine na veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama, istaknuto je.

Istaknuto je također da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

Sulejmanijevo ubojstvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošli tjedan Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

Izvor: Večernji.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments