Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla, zabrinjavajuća situacija povodom opasnog zagađenja zraka

Povodom  prevelikog zagađenja u Tuzli i TK-a u Klinici za plućne bolesti u Tuzli organizovan brifing za medije gdje su se medijima obratili načelnik Klinike dr. Suad Dedić i dr. Amra Šakušić.

Dr. Suad Dedić upoznao je medije sa stanjem na Klinici a povodom enormnog zagađenja u ovim danima koje se bilježi na mjernim stanicama i porast broja  oboljelih od raznih oboljenja prouzrokovanih nečistim zrakom.

U prošloj godini smo imali 280  oboljelih slučajeva od karcinoma u odnosu na prošlu 2018. godinu gdje smo otkrili 214 slučaja, što je jako loše. Zagađenje okoliša je cjelogodišnji problem, ali nažalost mi ga samo sezonski razmatramo i analiziramo. U vrijeme jeseni i zime mi imamo porast određenih respiratornih oboljenja. U odnosu na 2018. godinu broj pacijenata je veći za 150 pacijenata. Također, u odnosu na prošlu godinu imamo porast broja oboljelih.

Kao najkritičnim i najugreženijim je navedeno da su to djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

Preporuka kod velikih zagađenja dr. Dedića je: Ne izlaziti vani, unutrašnji okoliš gdje se boravi prozračivati kada su bolji vremenski uslovi, zabrani pušenja, zabrana korištenja fosilnih goriva, nositi zaštitne maske, mogućnost odlaska na planine, bolesnici da redovno koriste propisane terapije, u slučaju bolesti javljati se ljekarima, voditi računa o ishrani, uzimati uvijek dovoljno tekućine u organizam, izbjegavati saobraćajnice velikog saobraćaja.

 

 

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments